Szárítás után következik a sebgyógyulás
ez nagyon fontos 2016-ban
Amint a burgonya megszáradt, megkezdődik a sebgyógyulás. Gondolja csak el, hogy az idei szedéskor mennyi ütődést és sérülést kellett elviselni a burgonyának, mely mind-mind potenciális bejutási pont a kórokozók számára.
Ezzel egy időben vannak igen kritikus tételek is, ahol a rothadástól kell tartani. (Gondoljon csak a víz alatt álló földekre, területekre.) Ezeket a tételeket gyorsan meg kell szárítani és le kell hűteni.
A kompromisszum a hosszabb sebgyógyulási szakasz lehet, kicsivel alacsonyabb hőmérsékleten a szokásosnál, tehát kb. 12 Celsius fokos raktárhőmérséklet mellett. 10 Celsius fok alatt már nem megy végbe hatékonyan a sebgyógyulás.
Az oxigén gyorsítja a héj záródását. Még viszonylag magas külső hőmérséklet esetén is érdemes rendszeresen, de akkor rövidebb ideig szellőztetni, hogy a raktár levegőjét oxigénnel frissítsük fel.
-
A hőmérséklet és a sebgyógyulás
Raktárhőmérséklet | 18 Celsius fok | 15 Celsius fok | 14 Celsius fok | 12 Celsius fok |
A sebgyógyulás időtartama | 7 nap | 9 nap | 10 nap | 14 nap |
-
A szellőztetés
Az általunk ajánlott szellőzési időtartam a sebgyógyulás időszakában napi 2-3 óra. A valóban kritikus tételek esetében ezt az értéket akár meg is lehet haladni, hogy a burgonyából távozó nedv elpárologhasson. Ha a hőmérséklet csökken, hosszabbra kell állítani a szellőztetési időt. Aki napi 2-3 órát külső levegővel szellőztet, ennek ellenére napi 3-4- órán át keringetnie is kell a belső levegőt. Így a rothadni kezdő helyek is meg tudnak száradni, a nedvesség a ládák között eloszlik. Előfordulhat, hogy sokáig tart, míg egy-egy kritikus rakás megnyugszik.
A burgonyát az izzadás előtt vagy után mozgatjuk
Az izzadási folyamat általában a szedést követő 3-7 napon belül kezdődik, de vannak tételek, melyek már 1-2 nap után elkezdenek izzadni. Ekkor a zárt héj ismét fellazul, ha mozgatják. A vékony héjú fajták erre még érzékenyebbek. Ezért kell a szedés utáni két napon azonnal megszárítani a burgonyát és válogatni is, vagy csak az izzadás után következik a válogatás. Ökölszabály az izzadásra: kb. 3-5 hét az időtartama.
Ha az értékesítés miatt kénytelenek a z izzadási időszakban válogatni, akkor figyeljenek arra, hogy a tétel legyen teljesen száraz. Szellőztetéssel, levegőforgatással ez inkább sikerül, mint a helyiség szellőztetésével. Mielőtt a beraktározás után megkezdi az első tételek értékesítését, végezzen „próbakefélést”, hogy ellenőrizze a héj szilárdságát. Ha a héj laza, akkor a tételhez inkább ne nyúljon, várjon vele.
Előzmény:
Tanácsok burgonya beraktározásához