Növény kultúrák hatása a burgonya károsítóira

Alapvetően számos növénykultúra illeszthető a burgonya vetésforgóba. Azonban “a mennyiség teszi a mérget”, ezért nem javasolt túl sok olyan növényt illeszteni a forgóba, ami segíti a talaj eredetű betegségek, talajkárosítók felszaporodására.

Fontos talajlakó betegségek:

 • Rhizoctonia: A talajban természetesen előforduló gomba, azonban nem megfelelő vetésforgó mellett jelentős gazdasági károkat okozhat. A gombaölővel csávázott vetőgumó esetén a kártétele vetőgumó eredet kizárható.
  Fő kártételei: keléshiány, himlőfolt, DryCore, gumó torzulás, léggumó, és gumó zöldülés.
 • Verticillium: Talajlakó gomba, ami a gyökérzetén keresztül hatol a növénybe és elzárja a víz és tápanyagáramlás útját.
  Fő kártétele: a növényi részek idő előtt elhalnak, különösen száraz, forró időjárási körülmények között.
 • Colletotrichum: Időjárási stressz hatására (pl. forró szárazság, majd hirtelen nagy esőzések) vezet a növényi részek gyors elhalásához és a gumók foltosodásához.
  Fő kártétele: növényi részek idő előtti elhalása, foltos gumók
 • Sclerotinia: A szárat támadó gomba, aminek hatására a növény hervadni kezd, majd eltörik.
  Fő kártétel: a növényi részek idő előtti elhalása. 

Fontos talajlakó kártevők:

 • Pratylenchus penetrans: gyökérkárosító fonálféreg, ami inkább a kevésbé erős/ gyenge gyökerű fajtákat támadja, és kényszeréréshez vezet a víz és tápanyaghiány miatt. 
 • Trichodorus / Paratrichodorus: talajlakó fonálférgek, amik kelési hiányt tudnak okozni, de terjesztik a Burgonya-szártarkulás-vírust (Tobacco-Rattle-Virus, TRV)  is, ami vasfoltosságot is okoz. 
 • Drótféreg: Különböző pattanóbogarak lárvái, amik járatokat fúrnak a gumókba, így értéktelenítve el a termést. Gyakran felelnek a föld alatti csírák és a szárrészek elrágásáért is, így keléshiányt és hervadást is okozhatnak. A rágások fertőzési felületet biztosítanak egyé betegségeknek. 

Nemcsak az adott vetésforgó számít, mert az egyes károsítók folyamatosan felszaporodhatnak. A vetésforgó változtatásával, egyes években kevéssé jövedelmező kultúrák (de növényegészégügyileg előnyös), köztes kultúrák termesztésével javíthatjuk a későbbi burgonya kultúránk sikerességét.

Az alábbi táblázat az egyes növényi kultúrák hatását jelöli az adott talaj lakó károsítókra. Illetve általánosságban a burgonya termesztés szempontjából milyen hatással vannak az egyes elővetemények?

Növényi kultúrák hatása a burgonya károsítóira
Zöldtrágya növények hatása a burgonya károsítóira
 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link