Tanácsok burgonya beraktározásához

Tanácsok burgonya beraktározásához

Ömlesztett tárolás

Az árut azonnal szellőztetni és szárítani kell, legkésőbb szedés után 24 órával a burgonyának száraznak kell lennie.

Ládás tárolás

Művészet, hogy a burgonya úgy száradjon le, hogy a lehető legkevesebbet kelljen mozgatni. Jó megoldásnak tűnhet a kocsin szárítás, de alig kivitelezhető. Nem marad más, mint az udvaron kell géppel válogatni a felszedett burgonyát, hogy a föld kikerüljön közüle. A ládákat megtöltve és azokat levegő huzatba állítva vagy külön szárítóberendezéssel kell megszárítani. Csak ezután kerülhetnek a gumók a raktárba. A láda belseje, „magja” is meg kell, hogy száradjon. A ládás burgonya tároló helyiségének szellőztetése is hozzájárul a szárításhoz. Ha a szárítás a végső raktározási helyen történik, akkor mindig kerülnek be nedves ládák is, és a már száraz árú ismét megnedvesedik. A ládákba töltés előtti szárítást viszont a sok mozgatás és rakodás miatt kell elkerülni. Akinek van rá lehetősége, az állítsa a frissen szedett ládákat néhány napra 2-4 Celsius fokos levegővel mesterségesen átszellőztetett raktárba.

Szellőztetés

A kültéri levegőt legalább 2-4 Celsius fokosra kell hűteni. Ellenőrizni kell a rakat és a külső levegő nedvességtartalmát. A legszerencsésebb, ha az időjárás is megfelelő a szedést követő néhány napra.

Hűtött raktárkapacitás

A hűtött raktárkapacitást ki kell használni a korai beraktározás és a meleg külső hőmérséklet esetében.

A földet el kell távolítani a gumók közül

Ne használjon sem az ömlesztett raktárban sem a ládás tárolókban földdel együttes kúp alakú halmot, mert a közepe nem fog kiszáradni. Legkésőbb, ilyenkor a földet el kell távolítani a gumók közül. Az ömlesztett áru esetében a csarnokot egyenletesen, körben kell megtölteni.

Munkaerő igény

Elegendő válogatóembert kell alkalmazni a futószalagoknál, minden szalagnál! Az elsőről a másodikra való átrakáskor is, mivel a burgonya gumók helyzete ilyenkor folyamatosan,többször változik így észrevehetők a sérült, hibás gumók. Gondoskodjon elegendő megvilágításról és lassan járassa a futószalagot, ne legyen túl sok ömlesztett burgonya rajta.

Csírázásgátló szer alkalmazása

A csírázásgátló szer a klórprofám (Neo Stop) beraktározáskor késlelteti a sebgyógyulást, ez kritikus lehet a nedves rothadás fertőzés miatt. A problémás tételeket jobb közvetlenül sebgyógyító meleg párásítással lezárni. Az eljáráshoz kérjen tanácsot.


Folytatás:

Szárítás után következik a sebgyógyulás

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link