Extrém az idei belga burgonyaszezon

Extrém az idei belga burgonyaszezon

Jelenleg nagyon izgalmas a helyzet a belga burgonyapiacon. Minden jel arra mutat, hogy az idei nem lesz normál szezon.

„Ami a növekedési periódust illeti, az megszokottnak volt nevezhető, kicsivel átlagon felüli napsütéssel, csapadékkal és magasabb hőmérsékletekkel. Az eltérő időjárási viszonyok szakaszokban jelentkeztek. Úgy néz ki, hogy a csapadék mennyisége júniusban rekordot döntött, s az augusztusi hőség is ritkaság. A múlt héten még 30 fok felett volt a hőmérséklet, ennyit utoljára 1901-ben mértek. Röviden: extrém időjárási körülményekkel kellett küzdeni.” – nyilatkozta Romain Cools, a Belgapom képviselője.

Kevés eső volt nyáron

„A következmények lassan egyértelművé válnak: a bő 10 %-os belga termőterület-növelés valószínűleg elveszett a vetőburgonya miatt, mely a hideg tavaszban és a júniusi áradásokban nem volt életképes. A remény, hogy az augusztus és a szeptember kiegyenlíti a veszteséget – amikor hagyományosan a burgonyaföldek kilogrammban növekednek – időközben szintén elszállt. Néhány esőzés kivételével ezekben a hónapokban is a nyári csapadékszegény időjárás volt jellemző.

A legtöbb termőföld nem néz ki frissnek

„A PCA különböző termelőknél végzett mintaszedései azt mutatják, hogy a legtöbb fajta átlag alatti hozamú, és az elmúlt néhány hétben csak néhány tonnával nőtt. A minőség és mennyiség közti különbség eltérő, és ez tapasztalható az egyes táblák között is. Néhány fajta még zöld a földeken, és valószínűleg normál hozamot fog teremni, míg más fajták már nem néznek ki frissnek. Ehhez jön még, hogy néhány fajta berepedezett, minőségi problémát okozva. A növekedési időszak körülményeinek pontos mértéke és hatása a teljes termésre hatással lesz a következő hetekben.”

Még újburgonya van a földben

De ez még nem minden. „Ezen kívül gondot okoz, hogy a burgonya a szárazság miatt a legtöbb régióban még nem szedhető. A talaj kőkemény és csak öntözéssel alkalmas a szedése. Még sok a földben az újburgonya, és várják az előrejelzések szerint a csapadékot, hogy a szedőképeket rá lehessen engedni a földekre.”

Piaci hatások

Az időjárási helyzet hatása egyértelmű a piacon is. „Nem szabad elfelejteni, hogy az első szedésből származó szabad burgonyatételek mennyisége Belgiumban korlátozott, kb. 10-15 %, mivel a mennyiség nagy része szerződött termelésű burgonya.

A Belgapomm legfrissebb, pénteki jegyzése egyébként eltérő, magasabb árat mutat a meghatározott minőségű, földről szedett, közvetlenül szállított árura.

A belga, francia, holland és német jegyzések azonos bázison, fajtától és minőségtől függően, de épp ilyen magas vagy még magasabb árszinten állnak. Mindezek ellenére azt a tényt, hogy a Pommes Frites burgonya definíciója Belgiumban és Hollandiában kicsit eltérő (pl. Belgiumban 35 mm feletti kaliber, szemben a Franciaországban és Németországban megszokott 40 mm-rel), még mindig sokan elfelejtik.

Nem a „megszokott ügymenet”

„Az extrém száraz időjárás miatt az e heti szabadpiaci árak hatása még a héten tovább folytatódik. Ha az ígért ősz a hét végén megkezdődik végre, akkor a piac ismét megélénkül.”

Hogy milyen lesz a raktározott áru, és hogyan fog fejlődni a szezon további időszakában a szabad piac, még kérdéses. Romain így nyilatkozik: „A határidős n piacok a magasabb jegyzések felé mozdulnak el, s ez sokakban azt a várakozást ébreszti fel, hogy a szabad piaci ár az idén magas lesz. Lehetetlen most megbecsülni a rakodási árakat valamint a mélyhűtött áruk termelési- és exportkapacitását, de lassan egyértelművé válik, hogy a 2016/17-es szezon nem hoz „szokásos ügymenetet”.

Forrás:
belgischekartoffelsaison2016

További információ:
Romain Cools
Belgapom
T +32 (0)9 339 12 49
www.belgapom.be

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link