Kerüljük a betakarítási sérüléseket!

Betakarítási sérülések

Betakarítási sérülések

Szárazságban, száraz talajból a betakarítás nehéz feladat. Kötött és homokos talajokat is be kell öntözni, hogy az ilyenkor magasabb vízalatti súlyú, magasabb szárazanyag tartalmú fajtákat is finoman takaríthassuk be.

A vízalatti súly, a turgor a sérülések és a fekete foltok közötti összefüggések:

Az alábbi képen a kifejezetten betakarításkor keletkező sérülések láthatóak. Ilyenek például a mechanikai sérülések és az ütődések. Az érintett foltok gyakran fényesen csillognak, aztán kékesszürke árnyalatúak lesznek (kék foltosság). Idővel az elszíneződés visszahúzódik és az érintett hely kiszárad, barnul, „elfásodik”, a keményítő kiválik és fehéren csillog. (a képen látható gumók közül a felső-középső gumó alsó részén látható ez).

Burgonya betakarítási sérülések
Betakarítási sérülések

A gumó sejtjei közötti nagyobb turgor, feszültség miatt a gumók könnyebben sérülnek. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a sérülékenységet és az ehhez kapcsolódó elszíneződéseket a magasabb vízalatti súly is (=általában magasabb szárazanyag tartalom) erősíti.

Kék foltosság és a vízalatti súly összefüggése
Kék foltosság és a vízalatti súly összefüggése

Az alacsonyabb turgor (puhább gumóknál) ugyan csökkenti a betakarítási sérülésekre való hajlamot, azonban növeli az elszíneződő felületek méretét és a fekete foltosság mértékét. Ezt a szövetek közé jutó oxigén által kiváltott kémiai reakció váltja ki (Melanin; sötétkék/fekete szín= fekete foltosság), és sajnos ez a típusú sérülés maradandó, nem „gyógyul” idővel se. Ez a fajta sérülés leggyakrabban a tárolás során alakul ki és kitároláskor jelentkezik.

Fekete foltos gumók
Fekete foltos gumók

Azonban, ha szárazságban, magasabb keményítőtartalom mellett történik a betakarítás, akkor ezek a fekete foltok már betakarítási sérülésként jelentkeznek. Tehát már betároláskor javíthatatlan kár keletkezik a termésben, ami komoly gazdasági kárt okoz.

Turgor és a sérülékenység összefüggése
Turgor és sérülékenység összefüggése

Mit tegyünk?

Természetesen jelentős különbségek vannak burgonyafajták között a betakarítási sérülésekre és a feketefoltosságra. Erre különösen a nehézkes betakarítási feltételek esetén kell különös figyelmet fordítani.

Minden esetben fontos azonban, a betakarítási sérülések elleni védelem, a megelőzés. Ez vonatkozik a betakarítógép beállítására, sebességre, de a talaj rögösségére is. A tartós szárazságban a kötöttebb talajokon kialakuló rögök kialakulása okoz nehézséget, de homokos talajokon se feltétlenül egyszerű a helyzet. Lehetőség szerint az előzetes beöntözés ajánlott, ha szárazságban akarunk/kell betakarítani.

Javaslatok:

A bakhát felsőbb részén kialakuló rögök ellen a tervezett betakarítás előtt
2-3 nappal, 15-20mm beöntözéssel lehet védekezni.
A teljesen kiszáradt bakhátak esetén 25-30mm-es beöntözés javasolt a betakarítás előtt 3-4 nappal.

Indokolt ilyenkor ellenőrizni a gumók vízalatti súlyát is, ami 420g fölött jelentős fekete foltosság kockázatot jelent fajtától és érzékenységtől függően. Persze, ez nem azt jelenti, hogy nem lehet széverni a gumókat alacsonyabb vízalatti súly mellett is.

A szárazság, aszályos időjárás eddig se volt ismeretlen hazánkban, de a közelmúlt tapasztalatai azt mutatják, hogy nem lesz jobb a helyzet a jövőben sem. Érdemes odafigyelni, hogy ne betakarításkor tegyük tönkre a burgonya termésünket. A termesztési körülményeket, a fajtát és a technológiát össze kell hangolni.

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link