Csodaszerekkel a hőség és a szárazság ellen

Burgonyatábla öntözése

Burgonyatábla öntözése

A burgonya nem szereti a hőséget, szárazságot.
Mégis, hogyan óvhatjuk meg az állományunkat?

1, Víz: nem árulunk el nagy titkot, hogy nagy hőségben, szárazságban az öntözés vagy az égi áldás az egyik legjobb dolog a burgonyának. Figyelni kell azonban arra, hogy ne hideg vízzel öntözzük a felhevült növényeket, mert így a gombás betegségek dolgát könnyítjük. Ne segítsük elő az Alternaria, Colletotrichum, Verticilium fertőzéseket!
A megfelelően időzített öntözéssel a varasodás ellen is védekezhetünk.

2, „Naptej”: a Mancozeb hatóanyagú gombaölő készítmény által kialakuló fehér réteg segít a növények védelmében. A fehérebb, világosabb szín jobban visszaveri a fénysugarakat, így magát a növényt kevesebb stressz éri. 15mm csapadék után azonban meg kell ismételni a kezelést a lemosódás miatt, amit még mangán pótlással is kiegészíthetünk a rendszeres gombabetegségek elleni védelem mellett. Tavalyi évben német kollégák kísérleteztek a módszerrel és 4,5%-al magasabb termést értek el így.

3, Strobilurinokkal való kezelés kalászosból ismert zöldítő hatása mellett segít védelmet nyújtani gombás betegségek, úgymint az Alternaria ellen is.

Tápanyagellátás jelentősége

Az öntözéshez kapcsolódóan javasolt még az állomány nitrogénellátottságára is figyelni. Lombtrágyával a biztosítsunk egy Nitrogén túlsúlyt, hogy a lomb folyamatosan zöld maradjon, és megelőzzük az állomány öregedését, idejekorán beérését. A kivilágosodó, kifakuló állományra is juttassunk ki kiegészítő Nitrogén lombtrágyát.

Ahol a növények sínylődnek a melegtől, de reggelente még állnak a tövek ott a különböző sók kijuttatása tovább ronthatja a helyzetet, mert megnehezítik a növénynek a csapadék felvételét. Ilyen esetekben az aminosav alapú lombtrágyákat, növénykondícionáló szereket javasoljuk bevetni egy kis segítség reményében.

Amikor a napégés miatt már el is száradnak levelek nem érdemes lombtrágyával tápanyagot kijuttatni. Az öntözés és/vagy a „naptejezés” még talán segíthet, de mérlegelni kell, hogy megéri-e többet költeni az adott táblára.

Fajtaválasztás jelentősége

Sokéves tapasztalataink igazolják, hogy egyes burgonyafajták jobban viselik az időjárás (pl. szárazság, hőség) okozta stresszhelyzeteket, mint más fajták. Hazai körülmények között jól bírta öntözés nélkül is a szárazságot például az középérésű Otolia fajtánk, de a korai Bellarosa is jelentős termésre képes hőstressz mellett is. A valamivel hosszabb tenyészidejű Jelly fajtánk érési típusából kifojólag is különösen strapabíró, ellenáló. Forróságban sem hajlamos füzésresedésre.

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link