Bio-burgonya fajtaajánlat

Talán sokan úgy gondolják, hogy bármilyen fajta alkalmas bio termesztési körülmények közé, csak a termés mennyisége lesz kevesebb a konvencionális gazdálkodó terméséhez képest. Ezért pár fajtát szeretnénk ajánlani bio-/öko-termelőknek az Euro Sol Kft. fajtákínálatából.

A rossz hír, hogy aki ugyan az a fajta konvencionális és bio (ökológiai) gazdálkodás feltételei mellett valóban ezt eredményezik, sőt, talán a piacosság terén is a bio burgonya fog alulmaradni. Ez az egyébként fenntartható burgonyatermesztés által okozott környezeti terhelés esetében (az értékesített termést figyelembe véve) is lehet ,hogy a konvencionális termelés irányába döntené a mérleg nyelvét.

Jó hír viszont, hogy hosszú, több éves hagyományos (nem GMO) nemesítési munka gyümölcséként az Euro Sol Kft kínálatában kaphatóak kifejezetten bio/ökológiai termeléshez ajánlott fajták (pl.: Otolia, Karelia). Az igények jelentkezésével a gyakorlat is megmutatta, hogy egyes régebbi fajták is jól tűrik a bio termesztés feltételeit és ezek közül legkiemelkedőbb a Jelly.

Alább az Euro Sol Kft. bio-/öko-termelőknek ajánlott bugonya fajtákínálata:

Otolia
Sárga héjú, sárga húsú, erős héjú fajta. A hazai termesztési feltételek mellett azt tapasztaljuk, hogy egy középkorai fajta, inkább kerek gumóformával, B-főzési típussal (ami talán inkább BC irányba tolódik). Öko feltételek mellett is stabil termést ad, közepesen jól tárolható, érdemes nem utolsóként hagyni a raktárban. Lombfitoftóra ellen erősen védekezik.

Karelia
Sárga héjú, sárga húsú fajta. A hazai termesztési feltételek mellett szintén középkorai érési típusba tartozik, az Otoliához közel. Gumója hosszúkásabb alakú az Otoliánál, B-főzési típusú általános konyhai célokra kitűnően használható. Az Otoliánál bőtermőbb, és a csíranyugalma is jobb. Lombfitoftóra ellen nagyon ellenálló. Mondhatjuk, hogy jelenleg a biológiai stresszel szemben a legerősebb ellenállóképességgel bíró fajtánk. Új fajtaként még nem olyan elterjedt, még lehetőség van kihasználni a benne rejlő versenyelőnyt.
Kezeletlen vetőgumó elérhető.

Egy tő Karelia alatt terem bőven burgonya

Jelly
A régi Agria fajta utódjaként inkább a közép-kései érési típusba sorolható, szintén sárga héjú, sárga húsú fajta. Több fajtahibát is kiküszöböltek benne, ami az Agria-termesztők életét megkeserítette. Jobban bírja a szárazságot, torzulás nélkül, simább a héja, kiegyenlítettebb a gumók mérete a tövek alatt.
BC-főzési típusú, háztartásban, nagykonyhában egyaránt bizonyított fajta. Kiválóan alkalmas koptatásra is, de egyes tételek még hasábburgonya sütésére is alkalmasak. Erős héja védi a gumót a talajban és tárolás közben is. Rendkívül bőtermő és csíranyugalma is hosszú. A Jelly-vel végig lehet tárolni a szezont.
A Nébih által 2019-ben szervezett ízbírálati versenyen kategóriagyőztes lett, tehát nemcsak mi mondjuk, hogy eszméletlenül finom, hanem a hatóság által szervezett, profi bírálókból álló független bizottság is.

Az Euro Sol Kft. bio-burgonya termesztés esetén is biztosítja az integrációs hálózatához való csatlakozás lehetőségét. Fémzárolt vetőgumó még elérhető.

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link