Jó tudni a burgonya előcsíráztatásához

Ha 10%-nál több csíra sérül /törik akkor nem várható optimális burgonyaállomány. Minél több a törött csíra, annál nagyobb lesz a kisméretű gumók aránya a termésben

Ha nem elég körültekintően, gondosan válogatjuk át a tételt, akkor egyenetlen lesz az állomány, és a betakarítás is késik. Vannak fajták, amik jobban, vannak amelyek egyáltalán nem bírják a csírák letörését.

Gondosan végezze a vetőburgonya előcsíráztatását! Az a célunk, hogy félautomata ültetőrendszerek és kézi behelyezéshez legföljebb 2 cm-es hosszú csírákat kapjunk, a teljesen automatikus ültetőrendszereknél az optimális csíraméret 1-1,5 cm. Kér lenne ültetéskor letörni, amiért addig dolgoztunk.

A vetőgumó szállítmány beérkezéskor gondosan ellenőrizze a gumókat, végezzen csírázási próbát minden egyes tételből/fémzárszámból (kb. 10-10 kg), mert ez mindennek az alapja. Ebből fog látszani, hogy az adott tétel a burgonyafajta alapvető tulajdonságán túl hogyan fog viselkedni a termesztés közben.

Ha korán akarjuk a gumókat betakarítani, akkor érdemes a 35/45/55 mm-es természetes frakcióra bontatni a megrendelt vetőgumó tételt (elérhető feláras szolgáltatás). Ennek eredményeként a termelő a megrendelt tételt tovább szortírozzák. Így az szűkebb frakciók közösen kezelhetők, mind ültetéskor (pontosabban beállítható ültetőgép), mind az esetleges méretből származó tulajdonságok szűrhetőek lesznek.

Csírázó gumó, (EugeneZelenko)

Az előcsíráztatáshoz (kb. 6-8 héttel az ültetés előtt) lassan emeljük a hőmérsékletet 10-15 °C-ra. A vontatottabban csírázó fajtáknál 2-4 napon át 18-20 °C-os hősokkal próbálkozzunk. Fontos tudni, hogy 10 °C felett a csúcsi rügyek elnyomják az oldalhajtásokat, 4-6 °C-on viszont szinte minden szem kihajt.

Igyekezzen 85-90%-os levegő páratartalmat biztosítani.

A csírázás kezdetétől 5 mm-es csírahosszig kapjanak egyenletes megvilágítást a gumók. Minél rövidebb az előcsírázási idő, annál hamarabb kezdjük világítani a gumókat.

A csíra hossza időbeli alakulásának példaértékei: január 15. kb. 5-6 mm, február 1. kb. 10-12 mm, március 1. kb. 20-25 mm.

A kiegyenlített hőmérsékleti érdekében a helyiség levegőjét célszerű keringettetni.

Szellőztessen rendszeresen, gondoskodjon friss levegőről az előcsíráztatási teljes ideje alatt, hogy elkerülje a csírák végének feketedését.

Harald Beyer, Kleve cikke alapján

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link