Stratégia az alternária ellen

Az alternária 2014-ben gyakran kevésbé fontos problémának bizonyult. Ennek ellenére tudjuk, hogy az erre hajlamos fajtáknál vannak olyan időjárású évek, amikor a fertőzés a hozamra is kivetíthető károkat okoz. Különösen a stressznek kitett ültetvények (károsodott talajstruktúra, hőség, szárazság, tápanyaghiány, hideg öntözővíz, túl szűk vetésforgó, levéltetű-fertőzés, drótférgesség stb.) reagálnak érzékenyen. Igazából arról van szó, hogy a növényt és a lombozatot egészében tartsuk életerős állapotban, például kiélezett levéltrágyázással, vagy elengedő ötözéssel. Ehhez azonban a kiválasztott fajtának megfelelő növényvédelmi stratégia is társul.

Példák:

  1. stratégia: Egyszerű és olcsó. A kevésbé érzékeny fajtáknak általában megfelelő. Mancozeb szert kell tenni a levéltetvek elleni védekezéskor a permetszerbe. Legalább 1000 – 1200 gramm hatóanyag szükséges kezelésenként és hektáronként. Számos gombaölő szer létezik a megfelelő hatóanyag-tartalommal.
  2. stratégia: A későbbi, érzékeny fajtáknál, illetve nagy fertőzési veszélyeztetettség esetében érdemes az alternária elleni küzdelemben speciális szereket bevetni, melyek mellékhatása is jó lesz. Az érzékeny fajtáknál, ahol a lomb is sokáig kell, hogy tartson, kihajtás után 5-6 héttel kezdve, kétheti ritmusban a Revus Top vagy Tanos+ Partner szerek használatát, melyet a Signum követhet.
A gombaölő kezelés kezdete 5-6 héttel a kihajtást követően 7-8 héttel a kihajtást követően 9-10 héttel a kihajtást követően 11-12 héttel a kihajtást követően
1 2-3 x Mancozeb 0,6 Revus Top 0,6 Revus Top 0,25 Signum 0,25 Signum
2 2-3 x Mancozeb 0,6 Revus Top 0,5 Tanos + Kontaktszer (pl. Shirlan, Electis) 0,25 Signum 0,25 Signum
3 Folyamatosan a Mancozeb kombinációi

Rezisztencia

Az Ortiva speciális gombaölő szert alternaria alternata (levélfoltosság) ellen a rezisztencia-gondok miatt már nem ajánljuk az alternaria elleni védekezésre. Mivel korlátozott formában a Signum esetében sem zárható ki a hatékonyságvesztés, illetve ez tartósan és teljesen nem zárható ki, azt javasoljuk, hogy a Signumot a 9. héttől permetezze, elsősorban az Alternaria solani fertőzés ellen. Mivel az Alternaria-speciális gombaölőszer, a Signum az Ortivával ellentétben a Strobilurin (Pyraclostrobin) mellett Carboxamid (Boscalid) hatóanyagot is tartalmaz, ebben az időszakban igen sikeres hatékonysággal lehet számolni.

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link