Három lépésben a tiszta raktárakért

Az elmúlt raktározási szezonban számos raktárban a betegségek előfordulása az átlagosnál magasabb volt. Ezért most ki kell használni az időt a ládák és dobozok takarítására, különös figyelemmel a fertőzött árut tartalmazó csomagolásokra.

Szakítsa meg a fertőzési láncot!

A szedéskor a burgonya mellé kártevők és betegségek kórokozói is kerülhetnek, melyek a gumókon vagy a gumókban vannak, s ezzel együtt a raktárba is bekerülnek. Ott kedvező körülmények várják őket, legalábbis ami a nedvességet és a hőmérsékletet illeti, s így szemmel látható károkat okozhatnak. Gyakran mégis csak kevés gumót érint a fertőzés, de a raktár elhagyásakor ezek mégis érintkezésbe kerülhetnek a raktár és a ládák falával, a padlóval valamint a szállítószalaggal vagy az osztályozógéppel és más előkészítő gépekkel. Ekkor olyan fertőzésforrás alakulhat ki, melyek a szétszórt spórákkal megfertőzhetik a következő évi termés beraktározásakor a gumókat.

Amerikai kutatások szerint az ezüst varasodás kórokozója legalább 9 hónapig képes túlélni rögökben, de akár PUR-habon vagy a raktár falain is. Fán és fémen a túlélési képessége már csak 3 hónap.

A durva takarítás

A sikeres üzemi higiénia az épület és a műszaki berendezések durva takarításával kezdődik. Itt elsősorban a szétszórt föld, a gumómaradványok és gazmaradványok feltakarításáról beszélünk, ám a raktár teljes területén! A részben nehezen járható bejáratok, a földalatti csatornák, ládák és szintbeli raktárak teljes takarításáról beszélünk! A szétszórt föld és por feltakarítására nagyteljesítményű ipari seprőgépeket vagy porszívókat ajánlunk, mert a seprű és partvis túl sok port kavar fel, mellyel a fertőzést csak terjesztheti.

Felmosás

A legjobb eredményt a forró vizes, nagynyomású mosás éri el a takarításban, mivel ez a rászáradt szennyeződéseket is hatékonyan távolítja el. Egyébként – különösen a kritikus helyeken – jelentős mennyiségű vízzel kell feláztatni a szennyeződést, hogy később az általánosan használt nagynyomású mosóval lehessen takarítani. Minden nagynyomású mosó esetében a nyomást a felületnek megfelelő erősségre kell állítani, például a faládák felületét nem szabad túlságosan erős vízsugárral felsérteni. Ez nem csak a láda tartósságát csökkenti, hanem utat nyit a kórokozóknak, és azok a fa rostjai közé behatolva túlélhetnek.

Fertőtlenítés

A tiszta, földtől és egyéb szennyeződéstől megtisztított felület a fertőtlenítés alapfeltétele. Még a forró vizes nagynyomású mosó alkalmazásakor sem szabad lemondani a fertőtlenítésről, mivel a rövid ideig tartó hőhatás sem képes a kórokozók teljes mértékű megsemmisítésére.

A gépek, raktárak és nagy ládák fertőtlenítésére a burgonya esetében jelenleg Németországban a „Menno Florades” nevű szer engedélyezett. A hatásosság előfeltétele a megfelelő koncentráció, valamint a hatóidő kivárása. Az egyszerűen kezelhető habpisztoly mellett speciális, levegőnyomással működő habfújó is rendelkezésre áll. Ez a nagyobb felületek kezelését is leegyszerűsíti. A hab még a sima fém felületeken is stabilan megáll, így a szükséges hatóidő betartható.

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link