Keményítőburgonya

Az idén nem lesz sok burgonya

A hozamcsúcs már egyszer megvolt – szól a megállapítás. Ehhez a hűvös időjárás, a szárazság vagy az itt-ott túl sok csapadék is hozzájárult.

Tartományról tartományra azonban vannak olyan ültetvények, melyek korán virágba borulnak, és a gumókötés a lombozat fejlődéséhez képest korábbra tevődik.

A növény még gyorsan fejlődni, növekedni akar, magot vagy gumókat akar növeszteni, mielőtt a stresszes növekedési körülmények között elpusztul?

Az időjárás hátrahagyja nyomait: a szárazság gátolja a tápanyagfelvételt, és a száraz és hűvös időjárás kombinációja nagyban hozzájárul az ásványi anyagok kiürüléséhez. Akkor nem is lehet elérni az idei évben az előre jelzett magas keményítőtartalmat? „Krumpli, ahogy Isten teremtette” az idén biztosan nem fog teremni – segíteni kell neki.

Segít a trágyázás

Ha még nem történt meg, akkor a földekre gyorsan ki kell juttatni a szükséges nitrogén és káliummennyiséget, hogy kiegyenlítsük a veszteségeket. A nitrogén elvárt szintjének növelését azért látjuk szükségesnek, mert a hiányzó ásványianyag-ellátás biztosan egy későbbi, kevésbé kedvező időpontban fogja megbosszulni magát: alacsony lesz a keményítőszint. A tápanyagpótlás permetezéssel is megoldható.

Segít a levéltrágya

A tápanyagok a permetezőben ugyan gyorsan bekeverhetők, de nem mindig van értelme. Mindenekelőtt a szárazságtól szenvedő ültetvényeket nem szabad levéltrágyázással terhelni. Ha azonban eső jön, akkor a gyenge gyökérzetű ültetvények jól támogathatók levéltrágyázással.

1. A bór: sok felületen túl alacsony a bór szintje, és sok levél vizsgálata során derül ki a bór hiánya. A burgonyának 200 gramm bórra van szüksége hektáronként. Ezt a mennyiséget 1,3 liter folyékony bór fedezheti hektáronként. Kerülje a bór túladagolását, mert mérgező! A bórt soha ne keverje nitrogénnel a permetezőben!

2. A mangán: aki az ajánlott Mancozebs nevű szerre esküszik, kiegyensúlyozott mangánszintet biztosít. A kelátok további előnyöket nem adnak.

3. Réz / molibdén: hiánya ritkán tapasztalható

4. Magnézium: nem mikroelem, de jól kiegészíthető vele a permetezés. Olcsó és jó. 10 kg keserűsó hektáronként virágzásig (2-3 x) jó hatással van. A magnézium alapellátás biztosítására azonban nem alkalmas.

5. Koktél: néhány ültetvény növekedése egyszerűen megállt? Általában kapnak nedvességet, de keveset. Itt megéri egyszerű, nitrogéntartalmú koktéllal támogatni a lombozatot a növekedésben.

Segít az öntözés

Ehhez nem is fűzünk kommentárt. Minél korábban tud öntözni idén, annál korábbi lesz a gumóképződés.

Segítség levélrothadás ellen

Ha száraz az ültetvény, nincs öntözés, nincs jelentős mennyiségű csapadék. Mi segíthet ilyenkor? AZ ilyen extrém helyzetekben nem dughatjuk a fejünket a homokba. Az ültetvényt egyszerű módon kell olcsón megmenteni. Permetezési gyakoriság 10-14 naponta ajánlott. További haszna még, hogy alternália ellen is véd, és mangánt pótol. Ez a módszer csak addig jó, amíg nem jön eső. Amint itt a csapadék, azonnal át kell térni a rendszeres és részleges növénytámogatásra. Ne feledje a nedves sarkokat sem!

Csapadék vagy öntözés

Ebben az esetben a Ridomil nevű szert részesítik előnyben. Az erős lombnövekedés idején érdemes Infinito szert adagolni, hektáronként 1,6 litert. Ilyenkor azonban ne tervezzen be több Metalaxyl-t!) A következő, rendszerszerű permetezések gombaölőt tartalmaznak, melyre öntözéskor vagy csapadékos időjárás esetében van szükség. Ennél nyugodtan lehet figyelni az árra, mert az enyhe
fertőzési veszély mellett minden gombaölő hatása kielégítő. Engedjék meg, hogy megspóroljuk a felsorolást! Az egyes permetezések közti időszak: 30 mm csapadékot követően, de legfeljebb 12 nap elteltével ismételje meg a permetezést. Azonban mindig van átázottabb terület, az újkrumpli is…
szóval mindig legyen résen!

Nyakig érő esővíz

Néhol bizony ez is előfordul. A mottó persze ugyanaz… „A ló is mindig ugyanarra a helyre piszkít.” Ha szükséges, akkor megállító-permetezést kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy 3.4 napon belül spóraölő és rendszerszerű vagy részben rendszerszerű terméket kell használni. Viszonylag gyorsan hatnek a Cymoxanil-tartalmú szerek.

Ajánlásunk ezért:

1. permetezés: 0,5 l Ranman Top +0,7 Kg Tanos
2. permetezés: 0,4 l Shiran + 1,5 kg Infinito (Az Infinito-t rendszerszerűen használja a friss növekediméshez)

Még minden egyensúlyban és rendben van, és nem áll fenn levélrothadás veszélye? Akkor a profi szereken a világ szeme, akár magas arányban Cymoxanil-tartalmú szer is használható, de nem önmagában.

Ajánlás: 0,6 kg Carial Flex-et 0,5liter/ha Ranman – nal kell kiegészíteni.

Vagy talán a Banjo forte 1 liter/hektár is szóba jöhet. Az egyes permetezések közti időszak ilyen körülmények között 7-10 nap.

A levélrothadás hatékony megelőzéséhez a már zárt, fertőzésveszélyes ültetvényeken a vízfelvételt 400 liter felett kell meghatározni.

Alternaria esetében segítség

A hűvös időjárás az alternaria számára nem jelent semmit, de a növényeket megelőző szándékkal kezelni kell. Általában június végén szokás permetezni, ami idén egybe is esik a szükségessel. A célzott permetezése idén 7-8 héten át lesz szükség. Levélrothadás esetén 0,5 liter/hektár Ortiva, levélrothadás nélkül 0,25 liter/hektár Signum ajánlott. Ajánlónkban a profi szerekkel kezdtünk,
melyek azonban rezistensveszélyesek, ezért Revus Top –ot kell használni később a rezisztencia kezelésére.

Szárazságban és öntözés nélkül az ajánlott szerek mellékhatása elegendő.

Segítség levéltetvek és bogarak esetében

Emlékeztető: A levéltetvek károkozási határa az étkezési burgonyában 500 tetű/100 összetett levél. A károkozási határérték 10 lárva bokronként. Ez nem sok, még nincs is most ennyi károkozó a földeken. Őrizzék meg nyugalmunkat, az engedélyezett rovarölők elég tartalék erővel rendelkeznek.

Megjegyzés: Minden mennyiség 1 hektárra vonatkozó érték. Minden növényvédelmi munánál tartsa be a használati utasítást!

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link