Az utóbbi években az alkalmazott konvencionális és ökológiai növényvédelemnek köszönhetően a burgonyavész (fitoftóra) már egyre kevesebb kárt okoz. Ez természetesen nemcsak a hatékony növényvédelemnek, hanem a vetőburgonya szakszerű tárolásának is köszönhető. Idén azonban több jel is arra utal, hogy a fitoftóra komolyabb gondot fog okozni.
Gumófertőzés
A gumók fertőzésének elsődleges forrása a fertőzött szármaradványok. Ezután természetesen a talajban kölcsönösen fertőzhetik egymást a gumók és az anyagumó is. A fertőző spórák a csapadékkal mosódnak be a talajba az elhalt növényi részekről. A beérett, sértetlen héj ellenáll a fertőzésnek. Azonban a lenticellákon, szemeken, növekedési repedésen, sérült vagy éretlen héjon (pl. varasodás, foszlós héj), rágás nyomokon keresztül a fitoftóra könnyedén megfertőzheti a gumókat is. A fertőzés következtében a gumó sejtjei elhalnak és megbarnulnak.
Figyeljünk!
- Amint megjelennek a legkisebb tünetek a lombon már fennáll a gumók fertőzésének veszélye is.
- Minél tovább tart a fitoftóra gomba pusztítása a lombokon, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a fertőző spórák bemosódnak a talajba a gumókhoz.
- Az eső mellett az öntözővíz, de még a reggeli harmat is a spórák bemosódását okozzák.
- 5-15 mm csapadék is elég már, hogy a gumókhoz mosódjanak a fertőző fitoftóra spórák.
- A nedvesebb talaj és a nagyobb talajszemcse méret (homok > agyag) is a földalatti fertőzésnek kedveznek.
- A kidőlt szárakról mosódik be a fertőzés legkönnyebben és legmélyebbre a talajba. Így tudják a gomba spórák a gumó fészket még viszonylag mélyen is elérni.
- A megfelelően kialakított bakhátakról, a vastagabb talajtakarás miatt csökken a bemosódó fertőzés veszélye.
- A bakhát tetejének vagy oldalának lemosódása növeli a fertőzésveszélyt.
Ne feledjük!
- A fitoftóra mindennemű fertőzése ellen legjobb a megelőzés, ha megvédjük a burgonya lombját.
- A lomb és a gumó fitoftóra ellenállóságnak nincs sok köze egymáshoz.
- A spórákat is elpusztító gombaölő (fungicid) növényvédőszereket alkalmazzunk.
- A spórák a talajban akár 70 napig fertőzőképesek még.
- a magas hőmérséklet (>18°C) csökkentik a spórák fertőzőképeségét
- A talaj szerkezete hatással van a spórák túlélésére (agyag >homok)
- Betakarításkor az elhalt növényi részek fokozott fertőzési forrást jelentenek.
- Gyors és tartós szártalanítást kell végezni.
- Törekedjünk a teljesen érett héjra, mielőbb.
- Minél nedvesebb a talaj és minél több idő telik el a szártalanítás és a betakarítás között, annál nagyobb az esélye annak, hogy a gumókat a talajban megfertőzze a fitoftóra.
- Nagyobb mértékű fertőzés esetén akár nagyobb táblarészeket is hagyjunk ki inkább a betakarításból.
- Felületi sérüléseket kerüljük, így csökkentve a fertőzési felületet.
- A fertőzötteb területekről betakarított gumókat ne válogassuk előre. Amennyiben mindenképp a betakarítás mellett döntünk, akkor minél gyorsabban tároljuk be konténerbe a gumókat. Így később a büdösödő részeket könnyebb lesz eltávolítani a tárolóból.
- Betakarítás után a gumókat mihamarabb, legföljebb egy éjszaka alatt szárítsuk le.
- Rendszeresen ellenőrizzük a burgonyatárolót. Amennyiben lehetőség volt konténerben tárolni a burgonyát, akkor a fertőzött részeket könnyen el lehet távolítani, mielőtt a keletkező kár hatványozódna.
- Szártalanítás előtt egy utolsó biztonsági gombaölő (pl. Altima) kezelés javasolt, ami a gumókhoz lemosódik.