A karácsony előtti csend a raktárakban becsapós?

A karácsony előtti csend a raktárakban becsapós?

A természetben és a burgonyaraktárakban is a kinti hűvös miatt lassan megnyugszik az élet. Az elérni kívánt tartós raktározási hőmérséklet most már a kinti levegővel is elérhető, és az időjárási előrejelzések is az évszaknak megfelelőek. Ennek ellenére nem szabad túlságosan bízni a biztonságban, és a raktárban a legkisebb változásra is figyelni kell.

Csökkent a telítettség

Ősszel normál esetben a nagy ládákat vagy az ömlesztett raktárt dugig pakolják. Ilyenkor a rendelkezésre álló raktárterületet optimálisan kell kihasználni, és rakások vagy a ládák szellőzését még kiegészítő szellőztetéssel is támogatni kell.

Az idén időközben, főleg, mert a burgonyát a szeptember eleji hőségben kellett felszedni, a burgonya egyértelműen kezd megcsappanni. Ez egyrészt a beraktározáskor tapasztalt magas hőmérséklet miatti, a sebgyógyulást elősegítő sok szellőztetés következtében kialakult súlyveszteség miatt van. Másrészt pedig a gumók nagy részének csekély a szövetstabilitása, így az ömlesztett áru is viszonylag gyorsan tömörödött.

A nyitott nagy ládák mesterséges szellőztetése

A kisebb töltöttség a nyitott ládák mesterséges elszívásakor vagy szellőztetésekor gondot okozhat, ha a legfelső két oldalléc közötti rést elzárja a burgonya. Ekkor a levegő nem tud akadálytalanul áthatolni, és a burgonya szellőztetése csak korlátozottan sikerül. A ládák teletöltése ezért a minőségromlás kockázata miatt csak kivételes esetben ajánlható.

Szellőztetés és csíragátlás

A burgonya túl szoros raktározása esetén a légellenállás is nő, ráadásul, ha itt-ott több föld került a raktárba, az elzárja a gumók közti üregeket. Az ilyen helyek általában a rothadás kiindulópontjai, mivel sem a CO2, sem a pára nem tud kellő mértékben eltávozni, és a baktériumok kedvező életkörülmények között szaporodhatnak. Ezen kívül az egymással nagyobb felületen érintkező gumók megakadályozzák a csírázást gátló szerek megfelelő helyre jutását. Lehetséges következmény a korai csírázás, vagy a belső gumók csírázása, ezért rövid időközönként alapos ellenőrzésre van szükség.

Feketefoltosság – a raktározási nyomódások

A gumók részben jelentős nedvességvesztése szedéskor és beraktározáskor maga után vonja a későbbi raktári kezelés, előkészítés során a feketefoltosságra való hajlam erősödését. A gumók kisebb stabilitása és az ezzel összefüggő feketefoltosság csak növeli a minőségi kockázatot.

A viszonylag egyenletes raktári hőmérséklet és a teljesen csíramentes gumók ugyan lassan tovább veszítenek súlyukból, de ennek ellenére a raktározás alatti minőségi kockázat nő. Ezért a tervezett értékesítési időszakban, főként a kritikus tételek esetén megéri később kihozni az árut a raktárból és előkészíteni azért, hogy a mechanikai sérüléseket elkerüljük.

Kapcsolódó anyagok:
Kezdődik a raktározás kritikus időszaka!
Tanácsok burgonya beraktározásához
Szárítás után következik a sebgyógyulás

vorweihnachliche-stille

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link