Finn gazdák, akik csak könyvekből ismerik a burgonyabogarat

Június végén finn burgonyatermesztő gazdák egy csoportja látogatta meg a NÉBIH Fajtakitermesztő Állomását Monorierdőn. A finn, 221 éves Pro Agria szaktanácsadói hálózat szervezésében, az Euro Sol Kft vendégeként érkező burgonyatermesztő gazdák útja a repülőtérről egyenesen az állomásra vezetett.

Kisebb csoda 180 hektáron

Lenyűgözte a vendégeket az állomáson megtalálható faj és fajtaválaszték. Nagy tiszteletüket és megbecsülésüket fejezték ki a még ott dolgozó maréknyi szakembernek. Emberfeletti teljesítmény 180 ha-on többezer növényfajta mintáját kisparcellás termesztését megvalósítani, és a fajtatisztasági, fajtaazonossági vizsgálatokat egyidejűleg hibátlanul elvégezni összesen 14 munkatárssal. Fizikai képtelenség. Minden tisztelet az ott dolgozóknak.
Rendkívül érdekes volt a finn gazdák számára élőben látni olyan kultúr- és gyomnövényeket, amiket hazájukban csak ritkán látnak.

Krumplibogár – csak nekünk ismerős

Finnországban burgonyát csak az ország nyugati partvidékén lehet termeszteni. Itt is elsősorban keményítő és feldolgozóipari fajtákkal foglalkoznak, amik közül a legnépszerűbb a Jelly.
A gazdák elmondták, hogy náluk a burgonya legfőbb ellensége hazánkhoz hasonlóan a fitoftóra, míg jelentős veszélyt jelentenek a monokultúrás termesztés miatt a fonálférgek is. Legnagyobb szenzáció Monorierdőn a burgonyabogár volt, amit Finnországban csak könyvekből ismernek. „A szerencsések…” mondhatnánk, de ne felejtsük, hogy 30 cm, köves termőrétegen, és olyan éghajlati viszonyok mellett, ami mellett bármikor ráköszönhet a fagy a táblára a burgonyabogár lenne a legkisebb gondja a gazdáknak.

Finn gazdák Dánszentmiklóson

Ezután meglátogatták az Euro Sol Kft. dánszentmiklósi raktárát. Itt a friss, csodálatos, magyar Bellarosa gumókban gyönyörködtek. Külön kiemelték az IFS tanúsítással rendelkező burgonyatároló tisztaságát és rendezettségét.
Itt tartózkodásuk során még termelő gazdaságokat is megtekintettek, de a burgonyatároló látogatása maradt az egyik meghatározó élményük Magyarországgal kapcsolatban. Ez csak jót jelenthet.

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link