Idén Európa is magyarországi klímán termel

Hazánkban nem szokatlan a nyári szárazság és az aszályos időszakok sem ritkák. Most azonban Észak-Nyugat Európa is megismerheti a kontinentális nyarak mezőgazdaságra és különösen a burgonyatermesztésre gyakorolt hatását.

Magyarországon sikeres, biztonságos burgonyatermesztés csak öntözés mellett lehetséges. Európa nagy burgonyatermesztő régióiban (Hollandia, Belgium, Észak-Németország, Észak-Lengyelország, Észak-Franciaország, Anglia, Skócia, Írország) azonban az égi áldás is elegendő volt, hogy rekordterméseket érjenek el. Most azonban a globális fölmelegedés, a klímaváltozás hatására a szokásos éves csapadékmennyiségnek a töredéke esik csak. Skóciában, az ottaniak elmondása szerint 60 éve nem látott kánikula sújtja most az országot, de a német gazdák is 40 éve nem emlékeznek ilyen szárazságra.

Az idei vetésterületek aránya az EU burgonyatermesztő régióiban összességében nem változott jelentősen a tavalyihoz képest. A fajtaválasztásból azonban egyértelműen látható, hogy az ültetett burgonya aránya erősen eltolódik a feldolgozóipari fajták irányába. Ezt erősíti az a tény is, hogy az utóbbi évben a belga burgonya feldolgozóipar 1 millió tonnával növelte a kibocsátását.

Hogyan hat az időjárás a burgonyapiacra?

A korai burgonya termésadataiból jól látszik, hogy a belga termésátlag többéves mélyponton van (cca. 23-25 t/ha). Ez már közvetlen hatással volt a 2019-es áprilisi szerződéses burgonyaárakra is. Bár ez a mutató nagyon változékony, mégis beszédes, hogy míg 2018 áprilisára 16 €/q áron, addig 2019 áprilisára 29 €/q áron lehet szerződni hasábburgonya alapanyagra.

A tavalyi árhoz képest a német korai burgonya ára is magasabb szinten stabilizálódott (2017.07.25: kb. 20 €/q, míg 2018.07.25:kb26 €/q. Ez is azt mutatja, hogy a burgonya 5 éves gazdasági átlagteljesítménye talán idén fogja meghálálni a gazdáknak a gondoskodást. A jó ár mellé azonban áru is kell, jelenleg egyes német régiókban 60-70%-os terméskieséssel számolnak.

Forró a helyzet Angliában is

Az angliai csomagolóüzemek is árut keresnek, a brit gazdák ugyanis inkább a földben hagyták a korai fajtákat is, bízva abban, hogy jobbra fordul az időjárás, és több termést tudnak majd betakarítani. Az időjárás azonban a szigetországban sem javul tartósan, az alkalmanként lehulló 7-10 mm-nyi csapadék nem sokra elég. Kitűnő minőségű burgonya akár 54 €/q áron is gazdát cserélhet.

Míg tavaly a feldolgozóiparnak szánt többlettermés elárasztotta a hazai étkezési burgonya piacot is (lenyomva az árakat kérdéses minőségű áruval), addig idén a növekvő európai vetésterület ellenére sem lesz valószínűleg elég alapanyag a feldolgozóiparnak. Már hallani híreket, hogy étkezési burgonyát (mindent, ami süthető) vásárolnak fel üzemek és ez a trend várható a jövőben is. Csapadék híján a késői fajták termésének is vége, nagyobb lesz a feldolgozóipar hiánya.

A lengyeleknél csak egy kicsivel jobb

Lengyelország vetésterülete 300.000 ha körül látszik stabilizálódni az utóbbi években. A termelőknél már most kötnek le étkezési burgonyát a kereskedők, mert Európa szerte alacsonyabb termésekre számítanak. Jelenleg stabil a burgonya ára, kereslet és kínálat is van a piacon.

A lengyel gazdák örülhetnek, mert az idén mindent jó áron fognak tudni értékesíteni, kérdés, hogy lesz-e elég árujuk nekik is? Szinte a déli határukig sújtja őket is a nyári forróság. Az ukrán termés jónak ígérkezik, és jelenleg stabil az ár is, Oroszország felvevőképessége állandó piac az ukrán burgonyának. Az eddigiek alapján elmondható, hogy idén a hasábburgonya rövid lesz és drága.

A vetőmagpiac

A késői ültetés, a szárazság és a hőség hatására a vetőgumók kötésszáma nem túl nagy. A vegetáció során összegyűjtött csapadék miatt azonban több nagyméretű gumóra lehet számítani Európa fő vetőmagtermő régióiban. Így minden tekintetben komoly terméskieséssel számolnak a vetőmagszaporítók.

Mit tegyen a magyar gazda és a kereskedő?

Úgy néz ki, hogy az idei burgonyatermést érdemes lesz betárolni, a szezon végére ugyanis komoly áruhiány várható, az étkezési burgonya ára tehát az egész szezonban jónak ígérkezik. Feltéve, hogy a termelő megfelelő feltételekkel és körülmények között tudja tárolni az egészséges burgonyáját. Az alacsony minőségű áru mind nehezebben talál magának helyet a hazai piacon.

A hipermarketek magasra tették a lécet

Az élelmiszerláncok minőségi elvárásai évről évre szigorúbbak, lassan már csak mosott, makulátlan burgonyát lehet beszállítani. Az idén várhatóan nem lesz gondjuk a gazdáknak az értékesítéssel. A minőségi burgonya termés alapja azonban a fémzárolt vetőgumó, a megelőző növényvédelem és az öntözés. Az Euro Sol Kft. ügyfelei mindig számíthatnak étkezési burgonya termésük felvásárlására.

Kereskedőként érdemes az árut mielőbb megvásárolni, és egyeztetni a termelőkkel a szerződéses termeltetésről a jövőben. A biztos termeltetés alacsonyabb kockázatú, hosszútávú stabil működést tesz lehetővé a kereskedelmi és a termelői oldalon. A termelői árak lenyomása, a termelők kivéreztetése nem lehet érdeke a lelkiismeretes kereskedőknek.

Jövőre gondolva

Mielőbb be kell szerezni a vetőburgonyát, le kell előlegezni a 2019-es igényeket. Fajtától függetlenül minden cégnél terméskiesés várható, így könnyen előfordulhat, hogy a termelő nem kap majd abból a fajtából, amit ültetni szeretne. Más okok miatt ugyan, de a 2017/18-as vetőburgonya szezonhoz hasonló hiányok jelentkezhetnek.

Növényegészségügyi hatása az időjárásnak nem lesz a vetőgumókon, de átvételkor mindenképpen meg kell vizsgálni a gumókat. A vetőgumó csomagolása csak szállításra szolgál. A vásárolt árut ládákban tároljuk.

Harc az aszály ellen

A magyar gazdák jól ismerik azt, amikor a hőség és a szárazság miatt elmarad a termés, újrahajtanak, babásodnak a gumók a bakhátban. Aki burgonyát termeszt, megtanulhatta, hogy az már csak öntözhető táblában, fémzárolt vetőmagból, csúcsteljesítményű fajtákkal lehet gazdaságosan.

Talán idén a várható jó áraknak köszönhetően megtérül majd a burgonyatermesztők kitartása. Bár most enyhülés érkezett hidegfront formájában a régióba, épp ideje, hogy Európa is megtudja, micsoda feladat tartósan 30 C fokos hőmérsékleten és eső nélkül burgonyát termeszteni.

Kíváncsian várjuk szezon végén a termésátlagokat.

 

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link