Öntözéssel védekezzünk varasodás ellen

A vetőgumó-hiány és a tavalyi időjárás hatására számítani kell arra, hogy egyes vetőburgonya tételen lesz varasodás (Streptomyces). Ez alapvetően nem befolyásolja a vetőgumó minőségét és minden esetben a hatósági határértékek alatt kell, hogy legyen. Holland kutatások kimutatták, hogy a vetőgumó varasodása és a termés varassága között nincs összefüggés. Azonban a vetőgumó 33% fölötti varasodása, amennyiben érinti a rügyeket, okozhat fejlődési lemaradást a növényben. Aki ilyet tapasztal, azonnal jelezze a vetőgumó forgalmazója felé, lehetőség szerint még ültetés előtt fényképpel. /p>

A legveszélyesebb 4 nap

A Streptomices minden talajban előfordul és nem a burgonya az elsődleges tápnövénye. Azonban száraz körülmények között „ráfanyalodik” a talajban található, nedvességben gazdag burgonya gumóra is. A varasodás elsősorban a friss lenticellák kialakulásakor fertőzi meg a gumót. Tehát gumó kötéstől számítva kb. 4 napig. Azért nem szabad utána se megnyugodni, mert a gumók hosszanti növekedésével képződnek új lenticellák, de a fertőzés lehetősége ebben a fejlődési fázisban jelentősen csökken.

Rizikótényezők

Ezekben az időszakokban, ha elegendő a csapadék a talajban, megelőzhető a fertőzés. Sajnos vetésforgóval nem lehet a varasodás ellen hatékonyan védekezni, bár egyes források burgonya után pillangósok vetését javasolnak. A fertőzést segíti a magas pH-jú talaj is, ezért kezelésekkor, tápanyag utánpótláskor is vigyázni kell a lúgosításra. Továbbá varasodásra hajlamosító a szervestrágyázás is.

Új fajták a láthatáron

Vetőburgonyából Európa szerte nagy hiány van. Ezt minden magyar termelő is tapasztalhatja. Az Euro Sol Kft. a lehetőségekhez képest próbálta visszaszorítani vetőburgonya árait a megemelkedett beszerzési árak ellenére is. Idén nem minden fajta érhető el minden mennyiségben, ez lehetőséget kínál új fajták kipróbálására is.

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link