Burgonya ABC
Új jelölés segíti szeptember elsejétől a burgonya típusok terén tanácstalan háziasszonyokat. Az életbe lépett rendelet ugyanis előírja, hogy mind a csomagolt, mint az ömlesztve kereskedelmi forgalomba kerülő krumpli esetében a fajtán és a származási országon kívül most már a gumóra jellemző főzési típusról is tájékoztatni kell a vásárlókat.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezen túl kötelező feltüntetni az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést, csomagolt termék esetén pedig a csomagoló és a forgalmazó nevét, elérhetőségét, a csomagolás időpontját valamint a gumók minimum méretét.
A konyhában jártas vevőket viszont vélhetően nem az előbbiek, hanem a burgonya felhasználhatóságára vonatkozó jelzések érdeklik majd a legjobban.
A-val a salátának való burgonyát jelölik, amely nem fő szét.
B-vel a kissé szétfövő, főzni való krumplit jelzik, míg
C-vel a sütni való, szétfövő típusokat.
Az új fajta jelölés bevezetésétől azt várják a jogalkotók, hogy a vevők még inkább az igényeiknek, céljaiknak megfelelő terméket tudják majd kiválasztani a kínálatból.
Fontos tudni, hogy az előírt információkat a burgonya csomagolásán vagy az ahhoz rögzített címkén kell keresni. Ömlesztett burgonya esetén – értelemszerűen a piacokon is – a termék melletti táblán köteles az árus feltüntetni a tudnivalókat.
34/2016. (V. 4.) FM rendelet az étkezési burgonyára vonatkozó minőségi követelményekről