Vegye komoly figyelmeztetésnek a feketelábú töveket!

Vegye komoly figyelmeztetésnek a feketelábú töveket!

Az elmúlt hetekben sok ültetvényen jelentősen megnövekedett a feketelábú tövek száma. Ezt a figyelmeztetést a betakarítás és beraktározás előtt komolyan kell venni, hogy a rothadás okozta veszteség elkerülhető legyen.

Látens fertőzés

A burgonyatermesztők és szaporítóanyag-termelők minden fáradozása és gondossága ellenére, a kiindulási pont a vetőburgonya. A baktériummentes vetőburgonya nem azt jelenti, hogy a nedves rothadást okozó baktériumok a nyitott lenticellákban és a sérült héjon nem találhatók meg. Ilyen esetekben a felületi kezelés biztosít messzemenő védelmet.

A túl sok eső

A sok csapaték és részben az erős esőzések, mely során a növény töve sokáig vízben áll, hozzájárul a vetőgumók lenticelláinak kinyílásához, ahol a víz bejuthat a gumókba. Ez aktiválhatja a látensen megbúvó, rothadást okozó baktériumokat, melyek később megtámadják a szárat és feketelábúságot okoznak, esetleg a teljes anyagumót megfertőzik. E két ok állhat a teljes ültetvényt megfertőző betegség mögött, mivel a rothadás által okozott lében levő baktériumok a talaj nedvességével a szomszéd növényeket is elérhetik.

Ha a baktériumok számára kedvezőek a feltételek, azaz sok a töveknél a nedvesség, a talaj levegőtlen, akkor további növények is megfertőződnek a feketelábúsággal. A vegetáció során a fertőzés veszélye a saját és a szomszédos gumókra is kiterjed és tovább növeli később, a raktárban megjelenő nedves rothadás lehetőségét.

Döntő az időjárás a betakarításkor

Ha folytatódik a kedvezőtlen, a talajt tovább nedvesítő időjárás, akkor a fertőzésveszély továbbra is magas marad. Igen nagy a fertőzésveszély a még nem zárt héjú, nem hámozható tételek esetében, ahol a raktárban nőhet az ilyen gumók nedves rothadással való fertőzésének veszélye. A két fenyegető veszély együttes elkerülése a legfontosabb megelőzés.

A száraz talaj és a kedvező szedési feltételek enyhítik a fertőzésveszélyt, ám a felszedett gumók héj érettsége miatt kímélő betakarítási technológiát igényel.

Legyen óvatos!

Épp a feketelábúság miatt terhelt tételeket nagy gondossággal kell betakarítani és raktározás előtt szárítani. A gyors és teljes száradásra nagyon kell ügyelni: a láda közepén is száradjanak meg a gumók, a teljes rakásmagasságban. Az elektromos ellenállás elvén működő nedvességmérő fontos információkat szolgáltat. Az ezt követő gyógyulási szakaszban gondoskodni kell a megfelelő légcseréről, szellőztetésről, hogy a kicsapódó párát megakadályozza a folyamatos friss légáramlat. A rizikós tételek hosszú távú betárolása csak ilyen feltételekkel lehet sikeres.

Forrás:

scwarzbeinige-stangel

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link