Burgonyát a forró földből?

Burgonyát a forró földből?

Az ősz első napjai – legalábbis napközben – azt az érzést keltik, hogy még késő nyár van. A levegő hőmérséklete akár 30 Celsius fok fölé is emelkedik, bár az éjszakák már hűvösek. Tulajdonképpen ideális idő a burgonya betakarítására, mégis a mostani fölszedés tervezésekor nem árt néhány kritikus kérdést megvizsgálni.

Sérülés

Sok kutatás igazolta vissza, hogy a hőmérséklet emelkedésével a burgonyagumók sérülékenysége nő. Ez elsősorban a gumók ütődése során bekövetkező nekrózis (sejt, szövet elhalás) eredménye. Következmény: a tartós elszíneződés, feketedés. Ha a hőmérséklet 15 Celsiusról 25-re emelkedik, a hatás enyhébb, mint ha a hőmérséklet 5-ről 15 fokra nő.

A burgonyagumó 25 Celsius fokot meghaladó hőmérséklete problémás lehet, főleg, ha a meleg hosszú ideig tartott a lomb leszárítása előtt is. Az idén a szedések alapján úgy néz ki, hogy nagy a gumók hajlama a tartós elfeketedésre. Azt vélik, hogy a magas hőmérséklet és a kevés csapadék, ezzel együtt pedig a szövetekben levő folyadék vesztesége együttesen okozza a gumók fekete foltosságra való hajlamát. Az ilyen kockázattal rendelkező termőhelyeken ajánlott, hogy szedéskor a gumó hőmérséklete legyen 25 Celsius fok alatt.

Rothadásveszély

A magas gumóhőmérséklet szedéskor alapvető kockázatot rejt a raktárban fellépő nedves rothadás szempontjából. A klasszikus nedves rothadást okozó baktériumok Pca,(Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum=Erwinia c. sbsp.carotovora), a Pcc, (Pectobacterium c. subsp. atrosepticum = Erwinia c. subsp. atroseptica, mindkettő a „feketelábúság” kórokozójaként ismert) szaporodásához az optimális hőmérséklet 23-25 Celsius fok, míg a Dickeya dadantii Dd.(Erwinia chrysanthemi) még ennél is jobban kedveli a meleget. Ha a gumók hőmérséklete szedéskor magas, akkor a baktériumok nagyon gyorsan tudnak szaporodni, és a szedéskor történt sérüléseken át a héj alatti burgonyaszövetekbe is bekerülnek. De a vegetációs időszakban a csapadékos időben a lenticellákon (légzőnyílásokon) át bejutó baktériumoknak is kedvez a meleg a szaporodáshoz, növelve ezzel a fertőzésveszélyt. Még kritikusabb a helyzet, ha feketelábú tövek vannak az ültetvényben, illetve ha már rothadó gumókat találunk.

Szárítás és hűtés

Ezért olyan fontos még száraz szedési körülmények között is, hogy a beraktározott burgonyát az első éjjel tovább szárítsuk, hogy a megmaradt nedvesség a héjról el tudjon párologni. Ezzel egy időben a hűvös külső levegő áramoltatása lehűti a gumókat, így a nedvességet okozó baktériumok túlélési esélyei romlanak. A cél, hogy az első éjjel 20 Celsius fok alá hűtsük a gumókat, akkor is, ha ez kicsivel több vízveszteséggel jár. Ebben a kritikus évben nagyon fontos a rothadás kockázatának csökkentése.

A legjobb döntés, ha a szedéskor a burgonya hőmérséklete alacsonyabb, mit 25 Celsius fok. A burgonya hosszú távon meghálálja a gondoskodást!

wp_ss_20160908_0001

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link