Németországi minta alpján
SOLARA NN (Ro 1+4) : A NOSZTALGIA ÍZŰ BURGONYA
A SOLARA kiváló étkezési minőséget nyújtó fajta. Középkorai, ovális gumóforma, sekély rügygödör, sárga héj és sárga hús szín jellemzi. A sima, világos héj és az egyenletes gumóméret, mely igen piacos megjelenésŰ, a SOLARA-t a csomagolók kedvencévé tette.
Ellenállósága (0=közepes; +=magas; -=alacsony): | |
Tőbetegségekkel szemben | + |
Fekete tőrothadással szemben | 0 |
Tő és gumórothadással szemben | 0/+ |
Vasfoltosság | + |
Varasodással szemben | + |
Mechanikai sérülésre | 0 |
Fekete foltosság | + |
Nyugalmi ideje hosszú (+++), tenyészidő szerint középkorai, egyenletes gumóméret és magas gumószám jellemzi. Ezen kívül a SOLARA könnyen hámozható, kedvezőek a tulajdonságai száraz termékek előállításához is.
Talaj
A magas termésátlag biztosításához a SOLARA talaját megfelelően elő kell készíteni. A bő terméshez a SOLARA esetében legfontosabb a gyökérfejlődés, amivel a SOLARA a csapadékhiányos területeken vagy száraz időszakokban is megél. Ennek érdekében el kell kerülni, illetve ki kell küszöbölni a talaj tömörödését.
A nagyon köves, rögös talaj sértheti az áru minőségét, megjelenési értékeit.
Vetőburgonya kezelése
A SOLARA nyugalmi időszaka igen hosszú, ami figyelemreméltó késői ültetés esetén. Annak érdekében, hogy egyenletes kelésre és maximális termésre számíthassunk, feltétlenül előcsíráztatás szükséges. Ennek eléréséhez a tervezett ültetési idő előtt kb. 4-6 héttel a vetőburgonyát 2-4 napon keresztül 20 oC-os hőhatásnak kell kitenni. Ezután ismét hŰvös, szellős és lehetőség szerint világos helyen kell tárolni. A vetőburgonya vásárlásának időpontját ennek megfelelően kell megválasztani.
Ültetés
Az előcsíráztatott vagy csírázásra serkentett vetőburgonyát időben el kell ültetni. A nem csírás vetőburgonyánál ki kell várni az ültetés ideális körülményeit, ennek legfontosabb feltétele a 8°C-os átlagos talajhőmérséklet.
A SOLARA fajta magas kötésszámából következően az alábbi hektáronkénti vetőburgonya mennyiség szükséges a termelési célnak megfelelően:
Termelési cél |
db/ha
|
Sortávolság(75cm )
|
Vetőburgonya |
48.000
|
27 – 29 cm
|
Étkezési burgonya |
40.000
|
32 – 34 cm
|
A valamivel hosszabb stólója miatt a SOLARA-t sekélyebben kell ültetni (a rajz szerint), elkerülendő a felesleges talajmozgatást. A bakhát lehetőleg legyen széles és trapéz alakú, nem túl vékony és ne túl korán készüljön. (Bakhátkészítő forma előnyös)
Műtrágyázás
A SOLARA a harmonikus trágyázást nagyon meghálálja. A trágya mennyiségét talajvizsgálat után és a meglévő tápanyagok ismeretében kell meghatározni.
Az alábbi mennyiségi adatok általános tájékoztatásul szolgálnak:
Trágya adagolás kg/ha – Termésátlag 40 t/ha | |||
Hatóanyag | Talajminőség | ||
– | A/B | C | D/E |
– | alacsony | Közepes | Magas |
Kálium – K2O | 300-250 | 150-200 | 150-100 |
Foszfor – P2O5 | 150-200 | 100 | 70-50 |
Magnézium – MgO | 160-120 | 80 | 40-0 |
Ha az elvárható termésátlag 40 t/hektár fölé esik, akkor a célnak megfelelően a tápanyagok mennyiségét növelni kell. (5t/hektár többlet-terméshez +30 kg K2O szükséges hektáronként). A SOLARA más-más keményítőtartalommal gyorsan reagál a megváltoztatott kálium mennyiségre. A megfelelő káliumadagolás keményebb főzési minőséget biztosít (keményítőtartalom csökken). Ennek megfelelően a redukált kálium mennyiség kiemeli a lisztes főzési karaktert (növekszik a keményítőtartalom). Tavaszi kálium mŰtrágyázásnál a szulfát-tartalmú mŰtrágyák az előnyösebbek.
Amennyiben a foszfor ellátást legnagyobbrészt természetes trágyával biztosítjuk, akkor tanácsos az ültetést megelőzően egy kiegészítő foszfor mŰtrágya adása. A kiegészítő mŰtrágyák kiszórásánál ügyelni kell a jó eloszlásra (oldódásra).
A Nitrogén mŰtrágyák kiszámításánál a talajvizsgálat N minimum eredményeit, továbbá a termőterület természetes nitrogén utánpótlását figyelembe kell venni. Szervestrágya nélküli termőhelyeken 160 kg/N/ha (beleértve a N min.-t is) szükséges, amit zöldtrágyázásnál, vagy marhatrágyával ellátott területeken (>1,5 GV-egység hektáronként és évente) 20-40 kg N/ha-ra redukálni kell.
Az N-értékeket 100 kg/ha mennyiségig egy adagban az ültetés előtt kell kiszórni, az esetleges maradék mennyiségeket legkésőbb a sorzáródásig kell kijuttatni.
Általában a szerves trágyák használata a minőségi burgonyatermelésnél problémákat okozhat. A mennyiségeket és a tápanyagokat gyakran alábecsülik és ez hátrányokat okoz. Ezért a szerves trágyák használatát pontosan meg kell tervezni, a tápanyagokat egyensúlyban kell tartani, különben a minőségi problémák biztosra vehetők.
Növényvédelem
A SOLARA jó ellenálló-képességgel rendelkezik. Mégsem lehet a gyökér és gumó betegségekkel szembeni rendszeres védekezést elhanyagolni. Az első permetezésnek röviddel a lombzáródás előtt vagyis a fitoftóra előrejelző szolgálat ajánlata után kell elvégezni. A felszívódó gombaölő szereket csak a teljes lombfejlődés után és lehetőleg csak egyszer kell alkalmazni (Ridomil és Sandofan), vetőburgonyánál egyszer sem. A kontakt és a részben felszívódó szerek rotációjánál figyelemmel kell lenni az elégséges vízmennyiségre, ami 300 l/hektár, de jobb a 400 l/ha.
Figyelmeztetés
A gumórothadást elsősorban a célirányos leszárítással, szártalanítással lehet megakadályozni. Ehhez a területnek 3 héttel a betakarítás előtt teljesen le kell száradni. Gombaölő szerek hozzáadása (pl. Brestan, Shirlan) hasznosnak bizonyul.
Betakarítás
Az érés gyorsítása és a betakarítás megkönnyítése érdekében a gyökérzet elvágását szigorúan kell ellenőrizni, nem szabad a fiziológiai érést megszakítani! A sérülések elkerülése végett a parásodott héjú burgonyát meleg időjárásban (15-20°C) és gondosan beállított felszedő-géppel (magas utazósebesség, alacsony láncfordulatszám, ütődésgátlóval ellátva) takarítsuk be. 5 % földet, szárazon és egyenletesen terítsünk a halom aljára, ez kedvezően befolyásolja a tárolást. Ne hagyjuk kint a burgonyát a pótkocsin tŰző napon, vagy éjszakára, levegőztetés nélkül.
Tárolás
A szárítás a legfontosabb tárolási fázis, aminek az első 24 órában meg kell kezdődnie. Az azonnali, hŰvös éjszakai levegővel történő szárítás megakadályozza a gumók fertőződését különböző betegségekkel, elősegíti az egészséges tárolhatóságot és eltarthatóságot. A betakarításkor keletkezett sebek begyógyulásához 18°C-on 14 nap, 12°C-on 30 nap szükséges, de 10°C-nál alacsonyabb hőmérsékleten gyakorlatilag nincs sebgyógyulás. A SOLARA esetében még azt is figyelembe kell venni, hogy a kipárolgási időszak kb. 14 nappal tovább tart, mint a hasonló fajtáknál, így ennyivel még meghosszabbodik az ideális betárolási időszak.
A SOLARA hosszú nyugalmi időszaka lehetővé teszi, hogy még hosszú tárolás esetén is a tárolási hőmérséklet valamivel magasabb legyen (5-6°C). A magasabb hőmérséklet lerövidíti a feldolgozás előtti rekondicionálási fázist, amikor a burgonyát 8-10°C-ra kell felmelegíteni. A 4°C alatti huzamosabb tárolás igen hamar édeskés ízŰ burgonyát eredményez. Ez a folyamat visszafordítható (8-10°C) fokon történő továbbtárolással.
Sok sikert kívánunk a burgonyatermelőknek ezzel a fajtával és további információkkal készséggel állunk rendelkezésükre.