Forralt bor, ínycsiklandó sült húsok, a lakást lassan teljesen betöltő süteményillat – a karácsonyi gasztronómiáról ezek jutnak először eszünkbe. Ha az ünnepi menü film lenne, ők lennének a főszereplők. Van viszont egy különleges alapanyag, amely eddig inkább a szerényen megbújt a statiszták között… pedig ha elődeink után mi is felfedezzük, a burgonya újra csillagot kaphat a magyar karácsonyi finomságok sétányán.
…ettél belőle?
Zalában egy dolog van, ami a felvágottnál is híresebb: a magyar Lolka és Bolka, azaz Éliás és Tóbiás kedvence, a dödölle. Természetesen az egész országban ismerik, ám Nagykanizsán még fesztivált is rendeznek évente a kultikus krumplis fogás tiszteletére. Hétköznapi ételként vált híressé, de a néphagyomány szerint bérelt helye van az ünnepi asztalon is. Lehetetlen, hogy ne hallottunk volna róla: lehet, hogy a ganca, a gánica, vagy a cinke fedőnév mögött rejtőzött. Leginkább C főzési típusú burgonyafajtából készíthetjük, amihez mi Jelly fajtánkat ajánljuk.
Salátát burgonyából
Hogy a császár új ruháját krumplisalátával pecsételte össze, olykor előfordulhatott az Osztrák-Magyar Monarchia idején. A történelmi események jöttek és mentek, sok recept viszont szilárdan épült be a polgári konyha alapjaiba.
A sült hal mellé fogyasztott hideg burgonyasaláta leginkább a cseh területen maradt hódító pozícióban: arrafelé állítólag olyan intenzív karácsonyi hangulatot teremt, mint nálunk a bejgli – még romantikus balladát is írtak hozzá!
Ha mi is átélnénk ugyanezt, de nem bíznánk a véletlenre, akkor A főzési típusú fajtából készítsük, mint Anuschka, Bernina, Monique vagy Valery<link>. Jelenleg könnyebben elérhető a célra a Bellarosa, a krumplikedvelők múzsája.
A pizzától a rakott krumpliig
Mi a közös a rakott krumpliban és a pizzában? Mindkettő a szegények eledeleként indult, majd évszázadok alatt igazi kényeztető fogássá nőtte ki magát.
Már Czifray István is érdemesnek tartotta megemlíteni legendás, 1840-ben megjelent szakácskönyvében ezt a francia tartiflette és a balkáni muszaka nemzetközi tengelyén elhelyezkedő ételt.
Ezerféle változata ismert, de ha a legjobbat akarjuk megkóstolni, a csavaros receptek helyett az alapanyagokban találjuk a titkot. Ha prémium minőségi burgonyával (például Bellarosa, Red Fantasy), krémes tejföllel, finom fűszerezésű kolbásszal készítjük, a hatás garantált: nem őrültünk meg, ha kopogó szemű karácsonyi angyalokat látunk rajzani a családi asztal körül.
Kaporral, mazsolával
Krumpli és édes ízek? Nem fogyókúrás, nem is kifejezetten könnyű, cserébe isteni desszert a krumplis-túrós béles. A Borsod megyei Mezőcsátról indult hódító útjára, és azóta is menetel tovább. Hogy mégis mi lehet olyan különleges egy újabb túrós süteményben? Van egy elképesztően vagány hozzávalója: a kapor. A kezdeti kétkedés természetes, de a kapros édesség rajongótábora egyre bővül – persze ha nem vagyunk ennyire bevállalósak, mazsolával is páratlan élmény. Ehhez a finomsághoz is elsősorban Jelly fajtánkat ajánljuk.
Barátfüle made in Palócföld
Ha a Padlás című musical Palócföldön játszódna, szilvás gombóc helyett biztos, hogy a derelyéről énekelnének vágyakozva a szereplők. Nem véletlenül: közeli rokona a gömbölyű finomságnak, de van benne egy kis csavar.
A burgonyától kellemesen puha, papírsárkány alakú falatoknak a klasszikus szilvalekváron kívül rengeteg féle gyümölcsíz és a túró is jól áll.
A tréfás „barátfüle” névre is hallgat. Nemcsak falusi elődeink, de az Euro Sol csapat tagjai is többszörösen sikerrel tesztelték a karácsonyi menüsor részeként – mi sem bánjuk meg, ha esélyt adunk neki!
Ha kedvet kaptak, most megosztjuk a receptet:
Egy kiló Jelly burgonyát enyhén sós vízben puhára főzünk, és passzírozó segítségével áttörjük. Ha kicsit hagytuk szusszanni és hűlni, 30 deka liszttel, két evőkanál olajjal, egy evőkanál búzadarával, egy nagyobb tojással és egy-egy csipet sóval és cukorral ruganyos tésztává gyúrjuk. Egy deszkát (vagy a konyhaasztalt) belisztezünk, és kinyújtjuk a tésztát. Derelye (vagy pizza)vágóval egyforma rombuszokat formázunk. A négyzeteket párosával szilvalekvárral töltjük, és villával körbenyomkodjuk. Lobogó vízben 3 perc alatt készre főzzük őket – ha feljönnek a víz tetejére, akkor kikívánkoznak a fazékból. Ezalatt tíz deka vajon futtassunk meg egy maréknyi zsemlemorzsát egy kis fahéj társaságában. Ebbe forgassuk a forró fürdőből kiemelt derelyéket, és ami a legfontosabb: fogyasszuk élvezettel!