Burgonyatermesztés kisgumóval

Burgonyatermesztés kisgumóval

A kisgumóval történő burgonyatermesztést már sok éve közismert Magyarországon. A technológia nemcsak a hobbykertekben, de az áruburgonyát előállító gazdaságokban közkedvelt.

Kisgumónak a 25-35 mm átmérőjű vetőburgonyát nevezzük. A termesztés technológiája hasonló a normálméretű vetőgumóval történő burgonyatermesztéssel. Ez alól a tőszám beállítása sem kivétel. Általában 40.000 db vetőgumó ültetésével számolhatunk hektáronként Az ültetési mélység meghatározásánál figyelemmel kell lenni arra, hogy a talajban a kisgumó felső ívének elhelyezkedése a normál vetőgumó felső ívének elhelyezkedéséhez legyen hasonló.

A növények kelése és kezdeti vegetatív fejlődése valamivel lassúbb, mint a normál gumónál. Később az állomány behozza ezt a „lemaradást”, lombzáródáskor nincs különbség. A gumóképződés időszakában sincs különbség, így a koraiság sem szenved csorbát.

A kisgumó használatának előnyei között megemlítjük, hogy a szükséges vetőburgonya mennyiség pontosan meghatározható, ezért vásárláskor nem kell „rátartani”. Senkit nem ér kellemetlen meglepetés az ültetés vége felé, mint esetleg a kg-ra vásárolt nagy frakciós burgonyánál. Egységnyi területre a kisgumónak kisebb a szállítási és tárolási költsége. Speciális ültetőgéppel nem rendelkező kisgazdaságokban a kézi erővel vagy palántázó géppel történő ültetés kivitelezése jóval könnyebb, mint a normál méretű vetőgumó esetében (A 25-35 mm átmérőjű gumók automata géppel is ültethetők.)

A kisgumóval történő termelés lehetővé teszi, hogy a kiskertekben is egészséges alapanyaggal történjen a termelés, megsokszorozva ezzel a terméseredményeket.

Forgalmazott fajták: Desiree, Laura, Red Fantasy, Marabel, Jelly, Elfe, Anuschka, Bernina, Belana

(A listaár ÁFA –t nem tartalmaz és a piaci helyzethez igazodóan változhat!)

Az árukiadás előzetesen történt egyeztetést követően a 2735 Dánszentmiklós, Irsai út 10. alatt található raktárunkból történik az egyes fajtákból rendelkezésre álló készlet erejéig. ( Telefon/fax:+36 53 374 301)

200 csomag vásárlása fölött kedvezményeket biztosítunk! Csomagolt fajtáinkat országszerte a gazdaboltokban, vetőmagot árusító üzletekben, a METRO áruházakban találhatják meg. További információk, fajtaleírások weblapunkon olvashatók.

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link