A fonálféreg-ellenálló Laura

Nem lehet elégszer mondani, hogy csak fémzárolt vetőburgonyát és csak megbízható helyről vásároljon mindenki, aki gazdaságosan, sikeresen  –  és nem utolsó sorban fonálféreg-mentesen – szeretne burgonyát termeszteni.

Az országban már megjelent a gumórontó fonálféreg

Bács-Kiskun megyében több tételben is gumorontó fonálféreggel (Ditylenchus destructor) fertőzött tételeket talált a NÉBIH.  Az elsősorban romániai fémzárolású vetőgumó tételekben található karantén károsító több évre lehetetlenné teszi a fertőzött területen a burgonya termesztést. A karantén időszakot követően is érdemes odafigyelni, hogy milyen burgonya fajtát ültet vissza a gazda a táblájába.

A minőség megóv a fertőzésektől

A Németországban fémzárolt vetőburgonya esetében még nem volt példa gumórontó fonálféreg fertőzésre. A helyi termesztési tapasztalatok is azt mutatják, hogy ez a károsító nincs jelen a német szaporítóterületeken. Mégis végeztek egy független kísérletet arra vonatkozóan, hogy melyik burgonyafajták állnak leginkább ellen a gumórontó fonálféregnek. Általánosságban elmondható, hogy az Europlant által forgalmazott burgonyafajták széles körben ellenállnak fonálférgeknek. Valószínűleg ennek a nemesítési munkának köszönhető, hogy az Euro Sol Kft. által forgalmazott Laura burgonyafajta kiemelkedően ellenállt a vizsgálat során a Ditylenchusdestructornak.

Inkább Laurát ültessünk!

Ugyanakkor ez a kísérlet mutatta meg, hogy a hazánkban még mindig közkedvelt Desirée fajta kimondottan fogékony a fonálféreg fertőzésre. Így, aki Laurát ültet, annak nagyobb biztonságban van a burgonya termése még akkor is, ha a fonálféreg fertőzés a szomszédos táblában ütötte fel a fejét.

Az új, modern fajtára való váltás mindig indokolt, főleg, ha valamilyen karantén károsító jelenik meg a közelünkben.

Képek forrása: eppo.int

 

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link