Vetőgumó: a méret a lényeg?

A vetőgumó normál frakciója, mérete a 35-55mm keresztátmérő. Ez azt jelenti, hogy a vetőgumó tételt ilyen rácson osztályozzák, és kiszerelésre kerül, minden, ami az 55mm-es rácson átesik, de a 35mm-es rácson fennmarad. Az egységes gumó méret jelentősége az üzemi ültetésben rejlik, mert nem minden rendszer tud eltérő méretű gumókat ültetni.

Az ültetési hiba tőhiányt eredményez, a tőhiány terméskiesést. Az ültetőgép azonban általában állítható és így rajtunk múlik a beállítás.
Külön szolgáltatásként adott tételt tovább lehet bontani bármilyen kisebb frakcióra, és szinte bármilyen kiszerelés is kérhető a kapcsolódó felárak megfizetése mellett.

Nagy gumók

Általában az 55-60mm-es frakciót kell érteni ebben a kategóriában. Egyik előnye a kiegyenlítetteb gumóméret, hiszen a legkisebb és legnagyobb gumók közt csak 5mm van, így még kisebb az ültetési hiba lehetősége. Sok gazda azért ültet nagy gumót, mert a nagyobb gumóban több „életerő” van.

Ez a kezdeti, esetleg viszontagságos időjárási feltételek mellett biztosítja a növény növekedéséhez szükséges energiát. Így kevesebb törődéssel is átvészelhető az ilyen időszak. A nagyobb gumókból fejlődő növényekről nagyobb termés is várható, ezért növelhető a tőtávolság 3-5 cm-rel. A nagy gumók ára általában alacsonyabb a normál frakcióénál, de ugyanakkor nagyobb a hektáronkénti vetőgumóigény belőle. Így általános vetőgumóhiány esetén mindenképp megéri fontolóra venni az55/60-as gumók vásárlását.

Kisgumók

Kisgumós frakció a 25-35mm (vagy 28-35mm) legnagyobb előnye az alacsonyabb vetőgumó igény, hiszen a kisebb gumók könnyebbek is (legalább 1300 kg/ha). A kisgumók magasabb ára ellenére is a területre vetített költségek csökkenhetnek, hiszen kevesebb tömeget kell manipulálni, mozgatni.

A kisgumókat azonban a normálméretű gumókhoz képest rövidebb tőtávra kell ültetni (fajtátó függően 22-26 cm-re), hogy folyóméterenként hasonló szárszámot, és gumószámot kapjunk. A gumó méretéből adódóan javasolt pár centivel a szokásosnál magasabbra is ültetni.A növény korai fejlődési stádiumában azonban érzékenyebbek a kisgumóból fejlődő növények, ezért csak jó területre, kiváló körülmények közé ajánlott nagyüzemben ültetni.

Vágott vetőgumó

Nagy, túlméretes vagy normál frakció vásárlása esetén elcsábulhat a termelő, hogy vágja, felezze az ültetendő vetőgumót, így megduplázva a tőszámot, csökkentve a szaporítóanyag költségét. Azonban rendkívül nagy növényegészségügyi kockázatot vállal, aki ehhez a módszerhez nyúl. A vágott gumóból fejlődő növények állandó stressz alatt vannak, ami meglendítheti a kezdeti fejlődést, ugyanakkor a külső tényezőkkel szembeni ellenállóképessége gyengébb az ilyen növényeknek. Így a vágott gumók korai ültetése hangsúlyozottan nem ajánlott. Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni, hogy a gumók vágása azonnali garanciavesztést jelent.

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link