Csak a bornak és a burgonyának áll jól az öregítés

Csak a bornak és a burgonyának áll jól az öregítés

Régi téma – A lomb elhalása nyitott lenticellák esetén

Évről évre előkerül a téma, így érdemes idén is újra nekifutnunk a lomb elhalásának nyitott lenticellák esetén. Anélkül, hogy a szövettan mélyebb bugyraiba merülnénk: tisztázzuk gyorsan az alapfogalmakat. A lenticella (egyéb növények mellett) a burgonya légzőnyílása.

Ez idő tájt majd minden fajta lenticellái (paraszemölcsei) nyitottak még, a nyílások tágak, tán be is repedtek. A jó ültetvényeken a gumófészek közelében a talaj meglehetősen nedves is. A kérdéses lenticellák várhatóan mar nem fognak bezáródni a szikkáció (a kultúrnövények lombozatának betakarítást megelőző leszárítása) előtt.

Néhány esetben a gumók mérete már elérte a kívánt válogatási méretet, és gyorsan szükség lenne a szártalanításra. A következő napokra azonban csak találgathatunk, hogy szárazabb lesz-e az időjárás, növekedhet-e még a keményítőtartalom vagy félig-meddig megfelelő keményítőtartalommal kell számolnunk? Az idén ez lehet a feltétele a kezdődő érés során a lassan záródó lenticelláknak, és a gyorsan kialakuló héjstabilitásnak. Ha még bírható, 2-3 napot ajánlatos várni, és utána lehet lassan öregíteni az ültetvényt. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak!

  1. Ha az ültetvény beérett, a lenticellák már csak alig nyitottak, elég magas a keményítőtartalom és néhány napig még jó idő van kilátásban a standard munkafolyamatot a klasszikus szerekkel lehet követni. A jól ismert deszikkáló, gyomirtó szert a Reglone1-et két alkalommal érdemes használni 1-1,5 nap eltéréssel vagy a szokásos módon szártalanítani.
  2. A kevésbé szerencsés másik esetben az ültetvény alig érett, tágra nyílt lenticellák láthatók és kis keményítőtartalom jellemzi a termést. Ekkor módunkban áll egy picit siettetni a folyamatot. Ha még kapunk pár nap jó időt, az ültetvény érését kis mennyiségű Reglone szerrel siettethetjük (időjárástól függően 0,1-0,4 Reglone a lombtalanításal egy időben). Nedves talaj esetén a Quickdown 0,2-0,3 alkalmazása javallott, amellyel az ültetvény öregíthető, majd ezt követően vessük be a Reglont. Ez a módszer a keményítőtartalom javítása szempontjából jobb alternatíva, ám, azt el kell fogadnunk, hogy ebben az esetben az elhalás a gyengébb levélhatás miatt hosszabb időt igényel.

Szerencsés együttállás: száraz idő, kezdődő érés

Annak érdekében, hogy a lenticellák visszaépüljenek, fel kell száradnia a talajnak, és az ültetvény a kezdődő érés szakaszában kell, hogy legyen, magasabb keményítőértékekkel. Még ideális „csillagállás” mellett is szükség van azonban a türelemre, hiszen a tág lenticellák esetében is várni kell kicsit, illetve az ültetvényt lassan ajánlatos öregíteni. Csak ha a gumók mérete meghaladja a kívánt válogatási méretet, akkor ajánljuk a klasszikus, gyors szártalanítást. Esőben azonban a héj stabilitása és a burgonyagumók minősége megelőzi a méretet.

Forrás:

krautabtotung-bei-offenen-lentizelle

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link