Alternária-stratégia 2017 – Gyorsreagálás!

A burgonya alternáriás betegségét az Alternaria solani gomba fertőzése okozza. Elsődleges tünete az alsóbb leveleken és száron látható célkereszt-szerű foltok. Sokan úgy írják le a tünetet, „mintha sörétessel lőttek volna a burgonya alá”. A gumókon foltok, horpadások és szövetelhalás figyelhető meg. Fertőzött gumók útján, gyomnövényeken és a szármaradványokon keresztül képes áttelelni.

Útmutatásunkban általában ültetéstől olyan kezelést javaslunk (legkésőbb a második állománykezeléstől kezdve), ami legalább 1000 g/ha, de inkább 1500 g/ha Mancozebet/Pencozebet tartalmaz (Ridomil Gold MZ 68 WG 64% mancozeb 2,5 kg/ha). A növények számára sanyarúbb feltételek mellett és alternáriára fogékonyabb fajtáknál ezt a kezelést javasoljuk 5-6 héttel a célzott alternária elleni védekezés után megismételni.

Az alternária a legyengült növényeket szereti és elsősorban valamilyen stressz hatás mellett tud nagyobb fertőzés és komoly kárt okozni. Ilyen stressz hatás lehet pl. a hőség, az aszály, az erős esőzések, levéltetű nyomás, rossz elővetemény és a tápanyaghiány is.

Vannak alternáriára különösen érzékeny fajták is, mint például az Innovator, és a Markies. Az ilyen esetekben fokozottan figyelni kell az intenzív, megelőző védekezésre.

Két fő védekezési stratégiát ajánlunk az alternária elleni küzdelemhez:

1, Kevésbé fogékony fajták esetén egyszerűen, költséghatékonyan védekezhetünk, ha minden kezeléssel kijuttatunk 1000-1500g Mancozeb hatóanyagot a lombra. Több növényvédőszerben, gombaölő szerben amúgy is megtalálható, de bizonyosodjunk meg róla.

2, Későbbi érési csoportba tartozó és érzékenyebb fajtáknál, valamint az alternáriának kedvező környezeti feltételek esetén a célzott védekezés ajánlott az erre ajánlott szerekkel. Ezt a védekezést az első kezelést követő 5-6 hét múlva meg kell ismételni, majd 2 hetente újra.

Egyes növényvédőszerekkel szemben ellenállóvá vált már az alternária, ezért indokolt a növényvédőszereket váltva felhasználni, és az ismeretségi körben megérdeklődni, hogy melyik szer hatásos még.

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link