A betakarítás és betárolás nem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk

A betakarítás és betárolás nem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk

Fokozottan veszélyezteti a gumók épségét, ha csapadékmentes időszakban, száraz talajból kell a burgonyát betakarítani. Amikor nem esik az eső, öntözéssel kell a megfelelő talajnedvességet elérni, napi 20-25 milliméter csapadékot kijuttatva 2-3 napon keresztül, közvetlenül betakarítás előtt.

Mivel a szezonban a gumók száraz és meleg feltételek közt voltak idén is a talajban, ezért jelentősen megöregedtek már betakarítás előtt. Ezt figyelembe kell venni, amikor betárolás előtt leszárítjuk a gumókat. Nem szabad túl sokáig szárítani őket, mert a fiziológiai öregedés során már így is túl sok csapadékot vesztettek.

A rövid szárítás után gyorsan le kell hűteni az árut 12°C-ra a sebgyógyulás végett. Ezután is, lehetőség szerint külső levegőt kell alkalmazni a hűtéshez, különösen azokban az esetekben, amikor a betakarítás megkönnyítése okán beöntöztük a táblát. Az ilyen táblákról gyakoribb a nedves rögök betakarítása is, ami miatt a betárolás előtt kellően át kell szárítani a tároló ládákat.

Szárításkor erre kell figyelni

A betakarítást követően azonnal, 1-2 nap alatt le kell szárítani minden tételt, hogy a nedves rothadás kialakulását minél előbb megakadályozzuk. Ehhez legalkalmasabb, ha a szárításhoz használt külső levegő legalább 2-3 (de legföljebb 5) Celsius fokkal hidegebb a gumók hőmérsékleténél. Ez a hőmérsékletkülönbség egyes esténken meg is valósulhat. Hozzá kell még tenni, hogy amennyiben különböző hőmérsékletűek a betárolásra váró gumók, akkor törekedni kell arra, hogy átszellőztetéssel mielőbb kiegyenlített legyen az összes gumó hőmérséklete.

Kiemelés: Azonban figyelni kell arra is, hogy minél nagyobb a hőmérsékletkülönbség, akár a külső hőmérséklethez képest, annál később szárad le a tétel. A kupacok tetején nedvesség réteg képződik, megizzadnak a gumók, amit további külső levegő segítségével kell mihamarabb leszárítani.

Tárolási fázisok és szellőztetési 1×1

A különböző tárolási fázisokban használatos szellőztetési javaslatokat az alábbi táblázat tartalmazza. Egészséges, ép gumók mellett a szellőztetés intenzitását és a szakaszok időtartamát állandó értéken lehet tartani (150 m^3/t/h). A táblázatban megadott értékektől természetesen el is lehet térni. Főleg a modern klímás hűtők esetében vehetünk vissza a szellőztetés intenzitásán, miközben finoman megemeljük az időtartamnak a hosszát.

Tárolási fázisok Hőmérséklet (°C) Napi szellőztetés (h) Légteljesítmény (?) m^3/t/h Megjegyzések
Leszárítás/td>

>10 10-12 100% teljesítmény mellett 150/td>

Gyors leszárítás. Nedves klíma megszüntetése, a rothadás megelőzésére. 1-5 napon keresztül
Sebgyógyítás/td>

12-max. 15/td>

2-4 100% teljesítmény mellett, fordulatszámcsökkentés nélkül 150 (lásd alább) Hőmérséklet megtartása a cél, továbbá biztosítani kell, hogy legyen elég oxigén. Ehhez frissítő szellőztetéseket kell alkalmazni naponta 2-4 alkalommal fél/egy óra hosszan át napont, összesen 8-15 napig.
Lehűtés 12°C-ról 4-9°C-ra 2-5 100% teljesítmény mellett, fordulatszámcsökkentés nélkül 150 (lásd alább) Folyamatosan el kell vezetni a meleget, naponta kevesebb, mint 0,5°C-os lépcsőkben.
Tartós tárolás
-étkezési
-feldolgozóipari
4-6
7-9
1-2
1-2
100% teljesítmény mellett, fordulatszámcsökkentés nélkül 150 (lásd alább) Hőmérsékletet szinten kell tartani, a keletkező széndioxidod ki kell vezetni, akár frissítő szellőztetéssel.
Felmelegítés 8-12 igény szerint 100% teljesítmény mellett, fordulatszámcsökkentés nélkül 150 (lásd alább) Hőmérséklet növelés önmelegedésen keresztül, vagy melegebb külső levegő bejuttatásával, hogy elkerülhessük a feketefoltosságot.

A gyakorlatra alapozva

A Dethlingeni kísérleti állomás új eredményei azt mutatják, hogy nagyfelületű tárolóhelységek hűtésekor a csökkentett fordulatszám ugyan alacsonyabb légteljesítményt okoz, de ez alig befojásolja a tároló légterét. Tehát egészséges tételek esetén, ha modern hűtőberendezéseket használunk, akkor a leszárított gumók további tárolásakor csökkenteni lehet a hűtők fordulatszámát. Azonban igény szerint növelni kell a hűtők napi használati idejét. Hibás, izzadt tételek esetén mindig maximális fordulatszámot kell alkalmazni.

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link