Saláták burgonyából

Burgonyasaláta

A héjában fõtt, meghámozott kifliburgonyát felkarikázzuk, vékony karikákra vágott hagymával keverjük össze, megsózzuk, megborsozzuk és kellemesen savanykás ecetes vízzel öntjük le. Ecet helyett használhatunk citromlevet is. Esetleg 1 kávéskanál olajat is adhatunk a levébe.

A salátát meleg krumpliból állítsuk össze, mert hidegen nem szívja be az ízeket. Ha kiûlt, üvegtálra halmozva szeletelt paradicsommal és karikázott zöldpaprikával díszíthetjük.

Saláta húslevessel

A héjában fõtt, felkarikázott burgonyát kevés, de nagyon erõs húslevessel öntjük le. Kb 1 óra múlva kevés ecettel savanyítjuk, sózzuk, borsozzuk, esetleg egy kávéskanál olajat is teszünk a mártásba és igen finomra karikázott hagymával keverjük el.

Majonézes vagy tartármártásos burgonyasaláta

A héjában fõtt vagy hámozva, egészben vigyázva fõzött burgonyát felkarikázzuk. Összekeverjük nagyon finomra vágott metélõhagymával (snidling). Majonézbe vagy a majonézbõl készített tartárba forgatjuk. Lehûtjük, és idényben zöld salátalevéllel díszítjük.

Mustáros burgonyasaláta

A megfőtt burgonyát felkarikázzuk vagy kockára vágjuk, és mustáros mártásba forgatjuk. A mustáros mártás hasonló az egyszerű tartárhoz, csak a 2 tojás sárgájának elhagyásával készül. A kész, hideg saláta tetejét madársalátával vagy snidlinggel díszíthetjük.

Burgonyasaláta zellermártással

A héjában főtt burgonyát meghámozva kis kockákra vágjuk.

Mártás: 2 zellergumót meghámozva, felszeletelve puhára főzünk, leszűrjük (leve esetleg leveshez használható) és áttörve összekeverjük 1 evőkanál mustárral, 1 citrom tiszta levével, 1 csapott evőkanál olajjal, pici sóval és reszelt hagymával. Végül 1 poharas tejfölt vagy 3-4 evőkanál tejszínt adunk hozzá.