Levesek burgonyából

Burgonyaleves

A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben vagy csontlében megfõzzük. Ha nincs kész csontlénk, elõször a kb. 10-15dkg disznócsontot kezdjük fõzni, s csak kb.fél óra múlva adjuk hozzá a burgonyát. Jól felhasználhatjuk a sûrítésre szánt hús kifejtett csontját. Kevés fokhagymával világos rántást készítünk, és a levest berántva még kb. 10 percig csendesen forraljuk. Csipetkét szaggatunk bele.

Rántás helyett 1 dl tejfölös habarással sûrjthetjük.

Majoránnás burgonyaleves

A kockára vágott burgonyát majoránnával ízesített sós vízben puhára fõzzük. Világos rántással sûrítjük, amelyben apróra vágott vöröshagymát és apróra vágott petrezselyemzöldet fonnyasztottunk. Készíthetjük úgy is, hogy a vágott hagymát a forrásban levõ vízbe szórjuk és a burgonyával együtt fõzzük. Tavasszal a petrezselyemzöldje helyett metélõhagymát (snidling) használhatunk.

Magyaros burgonyaleves

Finomra vágott hagymát fedõ alatt üvegesre párolunk. Igen jó ízû, ha 3-4 dkg apróra vágott füstölt szalonna kisütött zsírjába tesszük. Megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és kb. 10 dkg kockára vágott leveszöldséget. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és megsózzuk. Rövid ideig saját levében pároljuk. Meleg vízzel engedjük fel és felforralva lassú tûzön fõzzük. Mikor a burgonya már majdnem puha, egy négyrét vágott paradicsomot és 1 karikára vágott zöldpaprikát adunk hozzá. Ha nincs, 1 evõkanál lecsót vagy 1 kávéskanál paradicsompürét. Ha kész, kb. 1 dl tejfölt keverünk bele, amellyel már csak egyet forr. Vitamindúsabb és íze is más, ha a tejfölt a tûzrõl levett levesbe keverjük.

Hamis gulyásleves

Az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a megvágott petrezselymet és egy picit megfonnyasztjuk, azután megszórjuk piros paprikával. Belekeverünk kis kockára vágott burgonyát, 1 karikára vágott zöldpaprikát és 1 karikára vágott paradicsomot. Megsózzuk. Rövid párolás után meleg vízzel felengedve puhára fõzzük.

Készíthetjük úgy is, hogy 1-2 cikk apróra vágott fokhagymát és köménymagot szórunk bele.

Végül csipetkét szaggatunk a levesbe. 1 tojásból négy személyre való csipetkét készíthetünk (a fele mennyiség megszárítva 1 hónapig is eltartható). Csipetke: 1 tojás, 1 dl víz, csipet só és annyi liszt, hogy kemény, de rugalmas tészta legyen. Ezt 1 cm vastagra nyújtjuk és a lobogva forró levesbe csipedjük. Készíthetjük 1 tojás megmaradt fehérjébõl is.

Tejes burgonyaleves

A megtisztított, kockára vágott burgonyát 1 liter gyengén sózott tejben főzzük, kavargatva, hogy le ne égjen. Világos rántással sűrítjük.

Szárazon vagy kevés vajon pirított, apróra vágott zsemlekockával tálaljuk.

Burgonyakrémleves I.

Kockára vágott burgonyát és egy kis felszeletelt hagymát gyengén sós vízben puhára főzünk. Szitán áttörjük, zöldpetrezselymes rántással összeforraljuk. Tejföllel elkevert tojássárgára tálalhatjuk.

Tejföl helyett tejszínt, és zsír helyett vajat is használhatunk.

Ezt a levest készíthetjük úgy is, hogy nem rántjuk, hanem tejfölös habarással sűrítjük. Ilyenkor csak tojássárgára tálaljuk.

A burgonyakrémleveshez száraz vagy kevés zsírban pirított zsemlekockát adhatunk.

Burgonyakrémleves II. (ukrán étel)

3-4 dkg füstölt szalonnát csak üvegesre pirítunk, majd kistányérra tesszük, zsírjában 1 kis fej apróra vágott hagymát megpirítunk. Megszórjuk pirospaprikával, adunk hozzá 1 kávéskanál paradicsompürét és felöntjük a közben hámozva, darabolva megfőzött burgonya levével. Belekeverjük a szalonnadarabkákat és a simára áttört burgonyát úgy, hogy kellő sűrűségű legyen. Az így elkészített levest 1-2 percig még lassan forrni hagyjuk.

Gulyásleves

A finomra vágott hagymát zsíron kissé megfonnyasztjuk, pirospaprikával megszórjuk és hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst, amelyet a forró zsírban forgatva, köménymaggal megszórva megpirítunk és azután kevés vízzel párolunk (ahogy a pörköltet készítjük). Ha a hús félig puha, zsírjára sütjük. Hozzáadunk 10 dkg szeletekre darabolt vegyes zöldséget, s ha ez félig puha, hengeres alakú burgonyát egyforma hosszanti cikkekre vágva. Néhány percig azt is saját levében pároljuk, azután vízzel felöntjük. Ha a víz forr, beleadunk 1 karikára vágott zöldpaprikát és elnegyedelt paradicsomot.

Végül csipetkét szaggatunk bele. (Elkészítését lásd: Hamis gulyásleves.)

Ha ezt az ételt kevés vízzel (rövid lével) készítjük, gulyást kapunk, amelyet egytálételként fogyaszthatunk.

Gombócleves

2 db közepes nagyságú nyers burgonyát káposztareszelőn megreszelünk. Gyengén megsózzuk. Hozzákeverünk 15 dkg darált húst, 1-2 gerezd finomra vágott fokhagymát, egy csipetnyi törött borsot, egy kis sót, finomra vágott zöldpetrezselymet, 1 tojást és gyengén sózott, kb. 6 dl vízben 15 percig forraljuk, majd szűrőkanállal kiszedjük. A gombóc fövő vizét tejfölös liszttel behabarjuk, felforraljuk és a gombócokat visszatesszük.