Köretek burgonyából

Pirított burgonya

A héjában fõtt burgonyát felkarikázzuk és kissé megsózzuk. Egy lábosban kevés olajon vagy margarinon hagymát és apróra vágott zöldpetrezselymet fonnyasztunk, megszórhatjuk kevés törött borssal is, és a tûzrõl levéve ebbe a forró olajba vagy margarinba beleforgatjuk a burgonyát.

Tört burgonya

A nyersen hámozott, felaprított burgonyát gyengén sós vízben puhára fõzzük. Leszûrjük. Kevés pecsenyezsírt, olajat vagy vajat teszünk rá és melegen összetörve rögtön tálaljuk (frissen jó). A zsiradékban hagymát is piríthatunk, ízesíthetjük törött borssal is.

Túrós vagy sajtos burgonya

Fõtt burgonyát, amelynek fõzõvizébe néhány szem köménymagot szórtunk, leöntünk kevés forró vajjal. Áttört tehéntúrót rakunk köré és tetejét megszórjuk kisütött szalonna töpörtyûjével. Túró és töpörtyû helyett reszelt sajttal is megszórhatjuk.

Burgonyapüré

Kb. 30 dkg héjában fõtt burgonyát meghámozunk és még melegen áttörjük (míg elkészülünk vele, melegen tartjuk, mert a kihûlt burgonyát nem lehet áttörni). Hozzáadunk kb. 4 dkg vajat, kevés sót, és lassú tûzön folytonosan kevergetve-verve (hogy habos legyen) lassanként 1 dl tejet.

Készíthetjük héjában fõtt burgonya helyett gyengén sós vízben fõtt, leszûrt, áttört burgonyával is.

A püré nagyon ízletes, ha kizsírozott lábasba téve kicsit átsütjük (vagy az alját lesütjük).

Burgonyagolyó

Egy nagyobb, nyersen hámozott burgonyából burgonyavájóval kerek golyócskákat formálunk. (A megmaradt burgonyát tésztának vagy leveshez használjuk.) Kevés, gyengén sózott vízben megfőzzük és leszűrve leöntjük petrezselymes vajjal. Készíthetjük úgy is, hogy a folyócskákat forró, bő zsírban aranysárgára sütjük.

Zsírban sült burgonya

(Roseibni, szalmaburgonya és burgonyaforgács)

A nyersen hámozott burgonyát karikára vágva (roseibni), vékony metéltre, rudacskákra vágva (szalmaburgonya) vagy káposztareszelőn lereszelve (burgonyaforgács) készíthetjük. Mindhárom esetben a burgonyát sütés előtt tiszta konyharuhával leszárítjuk, és forró bő zsírban ropogósra sütjük. A serpenyőbe egyszerre csak annyi burgonyaszeletkét teszünk, a mennyi egymás mellett kényelmesen elfér. Sütés közben sütőlapáttal vagy villával óvatosan forgatjuk. Ha elkészült, szűrőkanálra vagy itatósra szedjük és tálalásig melegen tartjuk. Tálalás előtt (utólag) sózzuk.

Szalmaburgonyát készíthetünk úgy is, hogy tálalás előtt kb. 1 órával forró, bő olajban fehérre sütjük. Közvetlenül tálalás előtt az olajat újra felforrósítjuk és a burgonyát nagylángon, fedő nélkül ropogósra pirítjuk. Az így elkészített burgonya könnyű, belül lyukas, mint a felfújt.

Burgonyaköret ráchalhoz

A héjában főtt, megtisztított burgonyát nem túl vékony szeletekben felkarikázzuk. Vajjal kikent tepsibe paradicsom és zöldpaprika karikákkal, gyengén sózva, rétegesen lerakjuk. Közben tejföllel és vajjal meglocsoljuk. Tetejére kis vajdarabkákat teszünk, és a sütőben átsütjük.

Sült burgonya I.

Nyersen tisztított burgonyát hosszában egyenletesen cikkekre vágunk (mint pl. a marhapörkölthöz), és gyengén sós vízben csaknem teljesen puhára főzzük. Leszűrjük és hagyjuk, hogy teljesen leszikkadjon. Ezután forró, bő zsírban óvatosan forgatva, minden oldalát rózsaszínűre sütjük.

Sült burgonya II.

Nyers, hámozott burgonyát leszikkasztunk és vékonyan felkarikázzuk. Zsírral kikent tepsibe szórjuk, tetejét meglocsoljuk olvasztott zsiradékkal és a sütőben megsütjük.