Főzelékek burgonyából

Burgonyafõzelék I.

A meghámozott nyers burgonyát felkarikázzuk és hideg vízbe (nem sokkal többe, mint amennyi a burgonyát ellepi) fõni tesszük. Felforrás után sózzuk, 1 babérlevéllel ízesíjük. Ha puha, világos paprikás rántással berántjuk és 10-15 percig lassú tûznél még forraljuk. Ha kész, ecettel vagy citromlével, esetleg tejföllel ízesítjük.

Készíthetjük úgy is, hogy babérlevél helyett majorannával ízesítjük, de a babérlevél és a majoranna együttes íze is kitûnõ. Ízesíthetjük törött borssal is.

Burgonyafõzelék II. (habart)

A nyersen tisztított, felkarikázott burgonyát kevés sós vízben, melyet apróra vágott zöldpetrezselyemmel és majoránnával ízesítettünk, puhára fõzzük. L dl tejbõl 2 kávéskanál liszttel készült habarással besûrítjük és így 10-15 percig lassan forrni hagyjuk. Végül kevés tejföllel ízesítjük. Készíthetjük úgy is, hogy a vágott petrezselymet egy kis zsírban megfuttatjuk, és a fövésben levõ burgonyához tesszük.

Paradicsomos burgonyafõzelék

A meghámozott, felkarikázott burgonyát kevés gyengén sós vízben fõzzük. Vizébe egy középnagyságú hagymát fõzünk és 1-2 zellerlevéllel is ízesíthetjük (ezeket azután a készételbõl kidobjuk). Ha a burgonya félpuha, 1 dl paradicsompürét (vagy friss, de sûrûre fõzött paradicsomlevet) adunk hozzá. Ha megfõtt, világos rántással berántjuk, ízlés szerint cukrozzuk és néhány percig még összeforraljuk.

Burgonyabecsinált

Nyers, hámozott burgonyát kockára vágunk, szárazra töröljük. Forró, bõ zsírban minden oldalán pirosra sütjük (ne kavargassuk csak rázogassuk). Ezután a szír nagy részét leöntjük róla, megszórjuk vagdalt petrezselyemmel. Meghintjük egy kevés liszttel (stauboljuk), s kevés meleg vízzel felengedjük (annyival, ami alig lepi el a burgonyát). Felforraljuk s 1-2 percig (miközben meg-megrázzuk) forrni hagyjuk. A tûzrõl levéve, kevés tejfölre tálaljuk. Staubolás helyett tejfölös habarással is sûríthetjük.