Feltétek burgonyából
A héjában fõtt burgonyát megtisztítjuk és áttörjük, kicsit sózzuk. Hozzáadunk két tojás sárgáját és a két tojás felvert habját. Serpenyõben olajat vagy margarint forrósítunk és a beleöntött masszát lassú tûznél sütjük. Ha az alsó fele megsült, megszórjuk reszelt sajttal vagy apróra vágott sonkával, esetleg füstölt hússal; majd összecsavarjuk, és a tetejét is reszelt sajttal hintjük meg.
A héjában fõtt burgonyát megtisztítjuk és még melegen áttörjük. Elkeverjük 2 evõkanál reszelt sajttal, a krumpli minõsége szerint 1-2 evõkanál liszttel, 2 tojás sárgájával és elmorzsoljunk bele 1 evõkanál hideg vajat, végül gyengén belekeverjük a 2 tojás felvert habját. A masszából lisztezett kézzel ujjnyi vastagságú és hosszúságú rudakat formálunk és forró, bõ zsírban minden oldalán rózsaszínûre sütjük. Be is panírozhatjuk és forró, bõ zsírban így sütjük. (A krokettek köretnek, sültek mellé is kitûnõek.)
A tisztított, feldarabolt burgonyát gyengén sós vízben megfõzzük, leszûrjük és áttörjük. Hozzáadunk 2-3 dkg vajat és 2 tojássárgát. A masszát összedolgozva hagyjuk teljesen kihûlni (kifagyasztjuk). Ekkor kis gombócokat formálunk (mint a fasírtnál), lisztben meghempergetjük és forró, bõ zsírban kisütjük.
A tisztított burgonyát hosszában 4 cikkre vágjuk (mint a pörkölt mellé) és sós vízben puhára főzzük. 1 tojásból tejjel vagy szódavízzel kb. 1 dkg élesztőt belemorzsolva, kicsit sózva, sűrű palacsintatésztát készítünk. Ebbe mártjuk a burgonyákat és forró, bő zsírban kisütjük.
Gombóc tésztát készítünk (lásd: krumplis tészták). Töltelékéhez darált füstölt húst vagy más húsmaradékot tejföllel elkeverünk, hogy lekvár sűrűségű masszát kapjunk. A tésztát kifőzve, forró zsírban pirított zsemlemorzsára szedjük. Parajjal, sóskával vagy paradicsommártással tálalhatjuk.