A burgonya mint gyógynövény

Solanum tuberosum

Ha gyógyászati szempontból vizsgájuk a krumpli fajtákat, rá kell arra mutatnunk, hogy a legjobb a nyers krumpli-lé készítéséhez a piros rózsa fajta, abból is az, ami nem csirás, illetve nem zöldítette meg a nap. Azt egyébként is tudjuk, hogy használat előtt le kell csirázni. Nyersen, megzöldült krumplit ne használjunk.

Gyógyhatása

A krumpliban kiemelkedő mennyiségű vitamin, vagy ásvány nem található ugyan, de sokféle ásvány van benne, olyanok is, amelyek nagymértékben mérgezőek. Azonban kevés szükséges ahhoz, hogy a test zavartalanul működjék. A gyógyításra nemcsak a nyers, a főtt krumplit is használunk. A főtt krumpli keményítőnek számit, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ilyen esetekben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé sorolódik. A sav lúg egyensúlyozására zöldségfélét, illetve nyers krumplit fogyasztunk.

Méregtelenítő

A krumpli szerves keményítő tartalma kitűnően párosul a benne levő sok ásvánnyal. Olyan tulajdonsága van, amely megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakodásától, akár a munkahelyen történik a mérgezés, akár a forgalom által elhalmozott levegőből jut a szervezetünkbe. Évente néhány napos tisztító kúrát minden nagyvárosban élő lakónak kellene tartania hogy felszabadítsa az amúgy is terhelt májat. Naponta két fél pohár krumpli lé elegendő, más zöldség lé ízesítésével.

Gyulladásra, gennyes-, felfekvéses-, diabetikus- és egyéb sebre.

A tiszta keményítő kitűnő szer a test bármely részén előforduló gennyes sebekre. Ha még nem fakadt ki a seb, várjunk addig amíg megérik, sárgás fejet kap. Akkor fertőtlenítsünk egy tűt és szúrjuk ki a sárga részt, majd előre elkészített borogatást helyezzük a sebre, a borogatás krumpli lében megáztatott ruha, amire nyers pépet is tehetünk, majd erre ismét ruhát. Így bekötjük a sebet és várunk míg megszárad a borogatás. Addig ismételjük az eljárást, amíg a seb tisztán össze nem húzódik. Mindezt nagyon tisztán végezzük, nehogy újabb fertőzést okozzunk. Amikor kitisztult a gennytől, alkohollal, jóddal, vagy három százalékos hidrogénnel mossuk körül a sebet és készítsük elő a végső gyógyulásra.

Székrekedés

A krumpli kitűnő ellenszere a székrekedésnek. Ezt a finom rostjának köszönhetjük. A főtt krumpli magas káliumtartalma serkenti a bélműködést. A krumplipürét hatékonyan alkalmazhatjuk a téli egyhangú ételtől kapott székrekedés megszüntetésére.

Epekő elhajtása

Alaposan mossuk meg a krumplit, hámozzuk meg, és a héját egy órán át lassan forralva főzzük. Amikor kihűlt, a levét öntsük le, és naponta kétszer, háromszor fogyasszunk egy fél pohárral belőle a pohár másik felét pótoljuk ki ízesebb zöldség lével. Az epekövek a széklettel távoznak.

Gyomorfekély és bélgyulladás

A krumpli kicentrifugázott nyers keményítőjének hatása jótékony az emésztőszervek gyulladásos megbetegedéseire. Csupán fél pohárral kell fogyasztani étkezés után. A másik felét ajánlatos kipótolni káposzta, vagy savanyú káposzta lével, ami ugyanazt a célt szolgálja.

Húgyhólyag és vesegyulladás

A húgyhólyag és vesegyulladás nagyon könnyen jelentkezhet, különösen a téli, hideg időben, vagy fölfázástól. A jele nem a kimondott fájdalom, inkább éles nyilallás az alhasi részen, és a folytonos inger a vizelésre. Keverhetjük egyszer sárgarépa lével, máskor káposzta lével amelyek szintén a gyulladást hivatottak gyógyítani. Vehetünk be egy kiskanál búzacsira olajat (E vitamint), amit a gyógynövény szaküzletben kaphatunk.

Rovar csípésre

A kellemetlen szúnyog, vagy egyéb rovar csípés csillapítására legjobb ha krumplit teszünk. A megmosott krumplit elvágjuk, és levével bekenjük a csípés helyét. Ha megszáradt, levágjuk a felső részt és újra krumpli léhez jutunk. Borogatást is tehetünk a veszélyesebb csípésre krumpli pépből.

Lázcsillapító

A láz a test illetve az immunrendszer természetes védekezése a baktériumok és a vírusok ellen. Az emelkedett hőben ugyanis az immunrendszer katonái jobban tudnak mozogni. Nem éppen okos dolog a szervezet természetes védekezésébe beleavatkozni vegyszerrel, mert megzavarjuk a természetes gyógyulási folyamatot. Az azonban érthető, hogy nem tudjuk elviselni a kisgyerek magas láztól, kipirult szenvedését, és ne tegyünk semmit. A legjobb, ha ketté vágunk egy nagy krumplit, és a kicsi talpaira erősítjük. Lehúzza a lázat és elalszik. Ilyenkor természetesen nem adunk édesítőt a kicsi teájába, mert azzal életteret biztosítunk a vírusoknak.

Köszvény

A nyers krumpli káliumtartalma, és a rengeteg féle ásvány, ami benne található a köszvénytől elmerevedett végtagokra is jól hat. A kálium tisztítja a vért, a krumpli nyers állapotban ugyanis lúgosító hatású a vérre, ami a köszvény gyógyulásának egyik feltétele.

Elkészítési mód

A legtöbb esetben nyersen hasznosíthatjuk a krumplit a belső betegségekkel szemben. A megmosott krumpli levét kicentrifugázzuk, és lehetőleg hasonló gyógyhatású zöldségfélével kipótoljuk. Egy-egy alkalommal ne fogyasszunk fél pohárnál és egy napon három fél pohárnál többet. Ügyeljünk arra, hogy nyersen piros rózsa krumplit használjunk, megtisztítva a csiráktól.