Töltött burgonyák

Tüdõs burgonya

Egyforma középnagyságú nyers burgonyák közepét kiskanállal vagy karalábévájóval kivájjuk. Személyenként 10-15 dkg tüdõt sós vízben megfõzünk, ledarálunk vagy apróra vágunk. Zsírban hagymát fonnyasztunk, megszórjuk pirospaprikával és finomra vágott petrezselyemzölddel. Hozzáadjuk a tödõt, egy egész tojást és személyenként egy evõkanál párolt rizst. Ezzel a masszával megtöltjük a burgonyákat és a tüdõlével fel- felengedve puhára pároljuk. Tálaláskor citrommal vagy ecettel ízesítjük és tejföllel habarjuk.

Tüdõ helyett a töltelékbe törött borssal ízesített darált húst, pirított, átdarált májat, reszelt sajtot, füstölt darált húst vagy párolt gombát is adhatunk. Ilyenkor a burgonyákat kevés forró vízzel fel- felöntve pároljuk. A sajtot minden töltelékhez keverve ízesítésre is használhatjuk és rizs helyett esetleg pirított, fõtt tarhonyát használhatunk.

Készíthetjük úgy is, hogy a megtöltött burgonyákat bepanírozzuk és forró olajban kisütjük.

Töltött burgonya pörkölt hússal

Egyforma nagyságú nyers burgonyákat meghámozunk és tetejüket levágva, közepüket kikaparjuk. Kizsírozott lábasba állítva õket megtöltjük sertéshúsból készített átdarált pörkölttel. Levágott tetejüket visszaillesztjük és köréjük rakjuk a kivájt burgonyaforgácsot. Leöntjük a pörköltlével és elõmelegített sütõben felsõ lángon sütjük, míg a burgonyák teteje megpirul. Ha kész, levébe kevés tejfölt keverünk.

Túróval töltött burgonya

Egyforma nagyságú burgonyákat meghámozva egészben félig megfõzünk. A burgonyák közepét kivájjuk és a következõ töltelékkel töltjük: kb. 20-25 dkg túrót elkeverünk egy nyers tojással, pici sóval, finomra vágott kaporral és 1 tejbe áztatott, kinyomott zsemlével. Zsírral kikent lábasba állítjuk és 1,5-2 dl tejföllel leöntve (a burgonya sok tejfölt szív magába) sütõben megsütjük.

Burgonya burgonyával töltve

Egyenlő nagyságú burgonyákat hosszában félbevágunk, közepét kivájjuk és puhára főzzük, de vigyázva, hogy szét ne essenek. Vele főzünk még személyenként 1-1 kockára vágott burgonyát. Ebből és a kaparékból burgonyapürét készítünk (lásd: köretek), amellyel (ha lehet díszítőzsákkal) a burgonyákat megtöltjük. 2-3 dkg reszelt sajttal megszórjuk. A burgonyák tetejére kis vaj- vagy más zsiradékdarabkákat teszünk és sütőben rózsaszínűre sütjük.

Szalonnás burgonya

A nyers, hámozott burgonyát vastagabb karikákra, füstölt szalonnát pedig kockára vágunk. Kizsírozott tepsibe 1 sor burgonyát, rá szalonnaszeleteket helyezünk. Sütőben pirosra sütjük.

Tepsiben sült burgonya

A meghámozott, megmosott burgonyákat hosszú szeletekre vagy egyenlő kockákra vágjuk. Kizsírozott tepsibe tesszük, megsózzuk és sütőben sütőlapáttal óvatosan forgatva szép pirosra sütjük. Mikor már majdnem kész, kolbászkarikákat vagy füstölt szalonnakockákat, esetleg mind a kettőt tehetünk közé.

Tarajos burgonya

Tisztított nyers burgonyát hüvelykujj vastagságúra felkarikázunk. Sózzuk, 1-2 gerezd szétnyomott fokhagymával elkeverve ízesítjük és zsiradékkal kikent tűzálló lábasba szórjuk. A burgonya tetejére felkarikázott kolbászokat rakunk. 4-5 dkg füstölt szalonnát vékony szeletekre vágunk és az egyik oldalát bevagdosva ropogósra sütünk. A szalonna kisült zsírját az összeállított krumplira öntve (esetleg még egy kevés zsiradékkal pótolva) a sütőben időnként vigyázva forgatva ropogósra sütjük. Ha kész, tetejére tesszük a szalonnából sült tarajkákat.

Gránátos kocka

Paprikás burgonyát főzünk (lásd ott) egész kevés vízzel, hogy mire a burgonya megpuhul, levét teljesen elfője. Ekkor a burgonyát összetörjük és kifőzött leszűrt tésztát forgatunk bele, majd sütőben kissé átsütjük.

Gánica

A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk és összetörjük. Egy lábasban (lehetőleg vaslábasban) lisztet világosra pirítunk (szárazon, zsír nélkül) és a forró lisztet elkeverjük a meleg, áttört burgonyával. Annyi forró vízzel öntjük le, hogy a lisztet ellepje, így a tészta morzsalékosan szétesik. Sózzuk és összekeverjük kevés meleg zsírral (kb. 1 dkg).

Gánica kukoricalisztből (erdélyi étel)

A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk és melegen áttörjük. Közben 1 l forrásban lévő, sózott vízbe, vigyázva, nehogy megcsomósodjon, 1 l kukoricalisztet eresztünk és addig főzzük, amíg a kanál megáll benne. Ekkor hozzákeverjük a burgonyát és az így elkészített tésztából forró zsiradékba mártott evőkanállal tejfölös zsiradékba nagyobb galuskákat szaggatunk. 5-6 dkg füstölt szalonnát apróra vágunk, kisütünk és a töpörtyűt (esetleg valamint a zsírjából is) a tésztára adjuk.

Dödöle (felvidéki étel)

Igen hasonló a gánicához. Elkészítésénél a burgonyát nyersem meghámozva és kockára vágva, kevés, gyengén sós vízben főzzük meg, törjük össze és a megmaradt levét egy csészébe öntsük le. A burgonya közé világosra pirított lisztet keverünk, s főzőlevéből kicsit visszaöntve, sima masszát kavarunk. Egy lábasban kevés zsíron hagymát pirítunk (esetleg megpaprikázzuk) és ebbe a forró zsírba mártott evőkanállal beszaggatjuk és óvatosan megforgatjuk a nagy galuskákat. A tésztafélét hagymás zsír helyett kb 1 dl tejföllel elkevert zsírban is megforgathatjuk.

Sztrapacska (juhtúrós galuska)

2 nagyobb burgonyát meghámozunk és nyersen megreszelünk (a reszelt burgonya vizet ereszt, ha ez sok lenne, leöntünk belőle) és annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuska sűrűségű legyen, kissé megsózzuk. Zubogva forró, bő, sós vízbe kanállal szaggatjuk. Egy lábasban 4-5 dkg apró kockára vágott füstölt szalonnát rózsaszínűre pirítunk, ebbe szedjük a kifőtt galuskát. Végül összekeverjük a kb. 6-8 dkg juhtúróval.

Palacsintás burgonya

A nyers, hámozott burgonyát felkarikázzuk és kizsírozott lábasba szórjuk. 1 tojásból sós palacsintatésztát öntünk rá. Meglocsoljuk zsiradékkal és a sütőben megsütjük.

Burgonyás, rakott palacsinta

2 személyre kb. 15 dkg héjában főtt, tisztított burgonyát áttörünk, felengedjük kb. 4 dl tejjel, beleütünk 1 tojást, kicsit sózzuk és hozzáeresztünk 10-15 dkg lisztet. Sűrű palacsintatésztát kapunk, amelyből a szokásosnál vastagabb palacsintát sütünk.

Töltelék: 3-4 dkg reszelt sajtot elkeverünk, 5-6 dkg darált sonkát (vagy más füstölt húst vagy maradék húst) ugyancsak elkeverünk 1 dl tejföllel. A palacsintákat soronként rakjuk, felváltva kenve a kétféle töltelékkel. Felülre palacsinta kerül, amelyet 2-3 dkg reszelt sajttal szórunk meg. Az így elkészített tésztát pár percre a sütőbe tesszük, míg a teteje szép színt kap.