Elérhető az Euro Sol 2020/2021-es vetőburgonya árlistája

EUROPLANT Euro Sol

Ha krumpli...Ha burgonya...akkor Euro Sol Kft!

—> Vetőburgonya ÁRLISTA <—

Az aktuális burgonyapiaci helyzet röviden

Idén a megszokottnál korábban mutatjuk be vetőburgonya árlistánkat. Az Euro Sol-nál hisszük, hogy vetőgumó vásárlásánál nem az ár az elsődleges szempont, hanem a termeszthetőség és a termés piacossága. Tudjuk, hogy az idei értékesítési év sokaknak nem alakul a legjobban, és a folytatás kilátásai sem ígéretesek. Kitűnő a lengyel termés, átlag feletti német és francia termések, belassult hasábburgonya ipar. A hazai termés minősége pedig nem minden esetben állja meg a helyét.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a burgonyatermesztés jövedelmezőségét nem szabad 1 év eredményei alapján vizsgálni (a tapasztalat azt mutatja, hogy 5 év átlagában nem szoktak a termelők panaszkodni). Természetes, hogy az idei évbe a vetőburgonya ára a szokásosnál érzékenyebben fogja érinteni a gazdákat.

Nem beszélve az Euró-Forint árfolyamról, ami a 360-as szinttől könnyen 375 is lehet (vagy ki tudja hol áll meg?). Mi ez Euro Sol-nál, az ilyen nehéz helyzetben is arra törekszünk, hogy a gazdák által megfizethető árszint alatt tartsuk vetőburgonya árainkat, akár többletkockázatot is vállalva.

Kiemelt burgonya fajta ajánlataink

A kínálatról elmondhatjuk, hogy a Sanibel idén is nagyon keresett fajta, a rendelkezésre álló mennyiség nagyja már az előrendelések során értékesítésre került. Hasonló kaliber a Red Sonia, amiből még van rendelhető vetőgumó minden frakcióban, igen koraiban, foszlós héjúnak ajánljuk leginkább, de a másodikként felszedett fajta legyen, mert egy picivel több idő kell neki, mint a Sanibel-nek. Hiány esetén megfontolandó 55/60-as frakció vásárlása is.

Érdemes kisebb mennyiségben kipróbálni az igen kora, sárga héjú fajtánkat a Corinna-t. Minden hazai és külföldi megmérettetésen jól szerepel, és akár foszlós héjú termékként is piacos. Hússzíne és íze kiváló, B-főzési típusával bármelyik felhasználónak megfelelő.

Az A-főzési típusú fajták közül a salátának való termék kategóriában sárga héjú, kiflire hasonlító Monique-ot ajánljuk, amelyik kitűnő íze mellett prémium héjjal is rendelkezek (tükör sima).
Ugyanezen termékkategóriában, de piros héjjal a Ramona fajtánk száll versenybe bármelyik salátának szánt fajtával. Formatartó, nem nőnek hatalmasra a gumói, íze, héj és hússzíne kitűnő. Hazai termesztési körülmények között is (öntözve), nagyon jól termeszthető.

A-főzési típusban, de inkább főttburgonyának, vagy nagykonyhai felhasználásra ajánljuk a nyugateurópai slágerfajtát a Belana-t és a szárazságot jobban tűrő, hazai körülmények között is minden próbát kiálló Bernina fajtáinkat.

Piros héjú, középérésű, B-főzési típusú fajtában az ország egyik kedvenc fajtáját, a Red Fantasy-t ajánljuk. Fantasztikus, mosható jól tárolható terméket ad. A Laura utóda, aminél a Red Fantasy hússzíne picit halványabb sárga, tárolhatósága pedig tavasz végéig kitart.
Bár egyre kevesebben, de vannak még, akik a fehér hússzínt keresik. Nekik ajánljuk jó szívvel a Ricarda fajtát, de csak azoknak, mert a hússzíne tényleg fehér. A héjszín gyönyörű mélypiros, a formája szabályos hosszúkás ovális. A gumóméret nem száll el, a héja sima.

Egyre többen keresnek az Agria helyett jobban termeszthető fajtát, ami sütésre alkalmas terméket ad. Ugyan B-főzési típusú fajta, de lisztességével kiváló sütési tulajdonságai vannak a Karelia-nak, ami konvencionális és bio-termesztésben is remekel. Sárga héjú, rendkívül sok károsítóval (fonálférgek, fitoftóra, vírus, varasodás…) szemben rezisztens és ellenálló fajtáról beszélünk, ami az öntözetlen körülményeket is a lehetőségekhez képest jól viseli.

Aki azonban nagyobb falatokra vágyik, annak a Donata hasábburgonya fajta való. Hazai termesztési, és nagykonyhai felhasználás mellett is bizonyított. Termesztése során egyedül a jól időzített szártalanításra kell figyelni, hogy a kívánt méretben legyen betakarítható. Hasáb, tepsis és steak burgonyának is kiváló. 

Igazi különlegességnek számít a Coronada fajtánk, ami némi egyedi termesztéstechnológiai igazítás mellett 30%-al csökkentett szénhidráttartalmú terméket ad. Hazai kísérletben, átlagos termesztéstechnológia mellett 20%-os csökkenést mértünk. A tudatos vásárlók és az egészségügyi nehézségekkel élők számára végre lekerülhet a burgonya a tiltólistáról. 

Az Euro Sol csapata mindig az Önök rendelkezésére áll!

Vásárlás előtt segítünk megtalálni a megfelelő fajtát, és a termesztés alatt is folyamatosan ellátjuk vevőinket szaktanácsadással. Integrációs modellünkön keresztül támogatjuk a termés piacra jutását. 

Megrendeléseiket várjuk az eurosol@eurosol-potato.hu e-mail címen!

—> Vetőburgonya ÁRLISTA <—

 Árak, akciók, tanácsok, piaci hírek 
IRATKOZZON FEL  HÍRLEVELÜNKRE!
FELIRATKOZOM
close-link